Krivična prijava protiv funkcionera SNS u Žitištu zbog "aktivnosti" oko izbora

Koordinator koalicije Srbija protiv nasilja za Žitište Ljubinko Petković podneo je Višem javnom tužilaštvu u Zrenjaninu krivičnu prijavu protiv funkcionera opštine Žitište.
Krivična prijava protiv funkcionera SNS u Žitištu zbog "aktivnosti" oko izbora
Foto: 021.rs
Prijavu je podneo protiv lokalnih odbornika, zaposlenih u opštinskoj upravi i javnim preduzećima, predsednika Saveta mesne zajednice u opštini Žitište i jednog broja NN lica iz Srpske napredne stranke i zaposlenih u drugim državnim organima zbog sumnje da su za vanredne parlamentarne i pokrajinske izbore 17. decembra 2023. na teritoriji opštine Žitište "organizovali kriminalnu grupu za vršenje više krivičnih dela protiv izbornih prava i službene dužnosti, a radi obezbeđivanja glasova za SNS", prenosi N1.
Podnosilac krivične prijave tvrdi da su "kriminalne aktivnosti vršene u nameri uticaja na rezultate izbora u opštini Žitište putem organizovanog prekrajanja izborne volje građana".
 
Petković je u izjavi za N1 istakao da se u poslednjih nekoliko izbornih ciklusa "izborni uslovi pogoršavaju, a da je 17. decembra to postalo nepodnošljivo".
"Iz tog razloga smo podneli krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Zrenjaninu protiv niza opštinskih funkcionera, u nadi da se ovakve antidemokratske i kriminalne pojave više neće ponavljati. Želimo da verujemo da je moguće da Srbija ponovo postane pravna, a ne kao što je trenutno, nažalost, ovo država podređena jednoj stranci. Žitište je mala sredina i nije nam bilo svejedno zbog podnošenja ove krivične prijave, ali neko je morao da istupi i da se suprotstavi ovom bezakonju. To smo uradili mi iz opštine Žitište i nismo se pokajali i pored svih pritisaka", poručio je Petković, koji je i predsednik Opštinskog odbora Demokratske stranke u Žitištu.
 
U prijavi se ukazuje na zloupotrebu budžetskih sredstava opštine Žitište u iznosu od oko deset miliona dinara, koja su iskorišćena za navedeni izborni inženjering. U iste svrhe, dodaje se u prijavi, došlo je i do zloupotrebe resursa opštine Žitište, kako materijalnih, tako i ljudskih u vidu zaposlenih u opštini Žitište i zaposlenih u javnim i drugim službama AP Vojvodine i Republike Srbije na teritoriji opštine Žitište.
 
Zloputrebom podataka, odnosno spiskova Centra za socijalni rad i Kancelarije za siromašne u opštini Žitište i vršenjem nedozvoljenog uticaja, pritiska i podmićivanja tih birača iskorišćavanjem njihovog lošeg socijalnog položaja, a za glasanje na izborima za vladajuću listu i to kroz raspodelu drva za ogrev, podelu paketa prehrambenih, hemijskih proizvoda i bele tehnike. Navodi se da je došlo i do kupovine glasova za novac pre izbornog dana i na sam dan glasanja preko funkcionera i članova opštinskog odbora Srpske Napredne Stranke u opštini Žitište, odnosno uz mrežu pomagača i saučesnika.
 
Krivična prijava podneta je i zbog uticanja na konačan izborni rezultat putem povrede izbornih prava i procedura i to sastavljanjem netačnog biračkog spiska, povredom izbornih prava na samom biračkom mestu i oko njega, povredom izbornih prava van biračkog mesta (glasanje van biračkog mesta), preseljenjem birača iz Žitišta u mesta u po Srbiji gde su 17. decembra održavani lokalni izbori.
 
Prema navodima iz prijave, zabeležene su i nepravilnosti u načinu izbora članova Lokalne izborne komisije u opštini Žitište, kao i pritisci na njen rad i odlučivanje.
  • Fuj49

    28.02.2024 07:36
    @ Mihailo K.
    Ne boje se kRadikali kraja, jer kako stvari stoje, ostaće oni još dugo u sedlu, a ugnjeteni će da pišu komentare.
  • Koja

    28.02.2024 05:54
    Haha
    Pa jel moguće ovo , uticao je da tog dana bude lep dan i da svi zbog toga glasaju protiv nekada jakog ds-a ...
  • Mitar

    28.02.2024 05:52
    Podguzne muve
    Naravno kad je predsednik opstine podguzna muva ovih iz pokrajine gde ispada da Vam zivota nema bez donacija nazovi pokrajinske vlade a te donacije valja odraditi muljanjem i marifetlucima

    Nemojte stati odbice Vam prijavu jer ovde je sve namesteno u korist sns sistem te laze....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina