Svet

0

Mađarska kao poslednja dala saglasnost za pristupanje Švedske NATO-u

Izvor: Beta

Mađarska kao poslednja dala saglasnost za pristupanje Švedske NATO-u

Izvor: Beta/AP/Denes Erdos

Mađarski parlament je danas ratifikovao Protokol o pristupanju Švedske NATO-u i time otvorio vrata za ulazak skandinavske zemlje u zapadni vojni savez.

Za ratifikaciju Protokola glasalo je 188 poslanika, a protiv je bilo šest, posle više od 18 meseci odlaganja te odluke zbog stavova švedskih političara o stanju demokratije u Mađarskoj, javile su vodeće novinske agencije.

Da bi neka zemlja ušla u NATO, potrebna je podrška svih članica alijanse. Otkako je Turska pre mesec dana ratifikovala Protokol o pristupanju Švedske NATO-u, Mađarska je bila jedina od 31 članice alijanse koja to nije učinila.

Današnje glasanje u mađarskom parlamentu uklonilo je poslednju prepreku za ulazak u NATO Švedske, koja je zajedno sa susednom Finskom podnela zahtev za pridruživanje alijansi u maju 2022. godine, tri meseca nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Ratifikacija je kulminacija višemesečnih nastojanja NATO saveznika da ubede nacionalističku vladu Viktora Orbana da pristane na ulazak Švedske u alijansu.

Orban, desničarski populista koji ima bliske veze sa Rusijom, rekao je da su kritike švedskih političara na račun mađarske demokratije pokvarile odnose dve zemlje i uticale na nespremnost poslanika njegove stranke Fides da ratifikuje dokument.

Uoči današnjeg glasanja, Orban je poslanicima rekao da vojna saradnja Švedske i Mađarske i pristupanje Švedske NATO-u jačaju bezbednost Mađarske", navodi Asošiejted pres.

Orban, čija je vlada dostavila parlamentu Protokol o pristupanju Švedske NATO-u još u julu 2022. godine, kritikovao je mađarske saveznike u Evropskoj uniji i NATO-u zbog povećanog pritiska na Budimpeštu poslednjih meseci povodom blokiranja švedskog ulaska u alijansu.

"Nekoliko ljudi je pokušalo da interveniše u rešavanju naših sporova (sa Švedskom), ali to nije pomoglo, već je otežalo to pitanje. Mađarska je suverena zemlja i ne toleriše da joj drugi diktiraju, bilo da se radi o sadržaju njenih odluka ili o vremenu kada se donose", rekao je Orban.

Prošlog vikenda Mađarsku je posetila grupa američkih senatora iz obe dominantne partije i najavila da će podneti zajedničku rezoluciju Kongresu kojom se osuđuje navodno demokratsko nazadovanje Mađarske i Orbanova vlada poziva da odmah prekine blokadu transatlantskih integracija Švedske.

Međutim, švedski premijer Ulf Kristerson sastao se u petak sa Orbanom u glavnom gradu Mađarske i po svemu sudeći dogovorio "pomirenje" posle više meseci tenzija u odnosima.

Kristerson je danas pozdravio odluku mađarskog parlamenta, izjavivši da je to "istorijski dan" za njegovu zemlju, prenosi Frans pres.

Odluku Budimpešte da odobri ulazak Švedske u NATO pozdravili su i generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg i nemački kancelar Olaf Šolc. Stoltenberg je rekao da će ulazak Švedske u NATO "učiniti jačim" zapadni vojni savez, a Šolc da se time "jača bezbednost Evrope i sveta".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR