Ponedeljak, 26.02.2024.

16:58

Orban je definitivno posustao: Rekli su "da"

Mađarski parlament odobrio je članstvo Švedske u NATO-u.

Izvor: B92

Orban je definitivno posustao: Rekli su
Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

Pristup je odobren skoro dve godine nakon što je istorijski neutralna zemlja podnela zahtev za pridruživanje zapadnom vojnom savezu, čime je okončan višemesečni zastoj i diplomatske prepirke, piše Gardijan.

Mađarska je poslednja među 31 članicom saveza koja je ratifikovala članstvo Švedske nakon višemesečnog "otezanja" vladajuće partija Fides po tom pitanju, preneo je Rojters.

Mađarsko glasanje okončalo je višemesečno odlaganje tokom koga je došlo do promene švedske bezbednosne politike i posle posete švedskog premijera Ulfa Kristersona u petak tokom koje su dve zemlje potpisale sporazum o oružju, preneo je Rojters.

Članstvo Švedske u NATO podržalo je 188 poslanika u mađarskom parlamentu, šest poslanika je bilo protiv, a uzdržanih nije bilo. Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana suočila se sa pritiskom saveznika iz NATO da se uskladi i odobri pristupanje Švedske alijansi.

"Konačno je učinjeno, Švedska je 32. članica alijanse i na ovaj način je NATO postao jači", rekla je u parlamentu Agnes Vadai, poslanica opozicione stranke Demokratska koalicija.

Stokholm je odustao od politike neutralnosti radi veće bezbednosti u okviru Severnoatlantskog saveza nakon ruskog napada na Ukrajinu 2022. godine.

Sa Švedskom koja je pratila Finsku u nameri da postane članica NATO, predsednik Rusije Vladimir Putin je efektivno postigao upravo ono što je želeo da spreči kada je započeo rat u Ukrajini - proširenje alijanse, naveli su zapadni lideri, preneo je Rojters.

Dok je Finska prošle godine postala članica NATO, Švedska je čekala jer su Turska i Mađarska, koje imaju bolje odnose sa Rusijom od drugih članica alijanse koju predvodi SAD, iznele prigovore.

Turska je uskratila ratifikaciju članstva Švedske zahtevajući oštrije akcije protiv militanata iz Radničke partije Kurdistana (PKK) za koju je navela da se nastanila u Švedskoj. Švedska je promenila svoje zakone i ublažila pravila o prodaji oružja da bi smirila Tursku, koja je onda prihvatila ratifikaciju.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je, takođe, povezao ratifikaciju sa američkim odobrenjem prodaje borbenih aviona F-16 Turskoj, a Ankara sada očekuje da će SAD raditi na obezbeđivanju podrške američkog Kongresa.

Mađarsko odugovlačenje bilo je manje jasno po svojoj prirodi, jer je Budimpešta uglavnom izražavala ljutnju zbog švedske kritike pravca demokratskog razvoja pod premijerom Orbanom, a ne bilo kakvim konkretnim zahtevima, navela je agencija.

Orban, koji je odbio da pošalje oružje susednoj Ukrajini i više puta kritikovao sankcije Zapada Rusiji, danas je ponovo pozvao na prekid vatre u Ukrajini.

Pristupanje Švedske, koja nije bila u ratu od 1814. godine i Finske, je najznačajnije proširenje alijanse od njenog proširenja na istočnu Evropu 1990-ih.

Dok je Švedska poslednjih decenija pojačala saradnju sa alijansom, dajući doprinos operacijama u mestima kao što je Avganistan, njeno članstvo bi trebalo da pojednostavi planiranje odbrane i saradnju na severnom krilu NATO.

Švedska, takođe, donosi u alijansu resurse kao što su najsavremenije podmornice prilagođene uslovima Baltičkog mora i pozamašnu flotu borbenih aviona Gripen domaće proizvodnje.

Švedska povećava vojnu potrošnju i ove godine bi trebalo da dostigne prag NATO od dva odsto BDP.

Ratifikaciju će sada potpisati predsednik mađarskog parlamenta Laslo Kover i predsednica Mađarske Katalin Novak u roku od nekoliko dana, nakon čega će preostale formalnosti, poput deponovanja pristupne dokumentacije u Vašingtonu, verovatno biti brzo okončane.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: