26. februar  2024. 08.55  →  22.09 | Izvor: Tanjug

Ubedljiva pobeda Srbije u Gruziji za perfektan start u kvalifikacijama!

TBILISI -

Košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je Gruziju rezultatom 76:63 u meču drugog kola grupe G kvalfikacija za Evropsko prvenstvo 2025. godine.

Reprezentacija Srbije je odlično otvorila meč, posle prve deonice je vodila 21:12, a sredinom treće je imala plus 13 - 38:25. Serijom 6:0 je okončala prvo poluvreme pa se na odmor otišlo vođstvom "orlova" 38:31.

orlovi, kosarka3

Srbija je loše otvorila treću deonicu, pa je ekipa selektora Aleksandra Džikića smanjila na samo minus četiri (39:43) u 23. minutu. Odbila je Srbija taj napad i povela ponovo plus 10 (51:41) u 26. minutu, a na kraju treće deonice vodila je 60:52.

Smanjila je Gruzija na minus četiri (56:60), ali je Srbija odgovorila serijom 11:0 i u poslednjih šest minuta ušla vođstvom 71:56, posle čega utakmica i bila prelomljena.

Četu Svetislava Pešića je ka pobedi predvodio Marko Gudurić sa 16 poena, Vanja Marinković je dao 15, Aleksa Avramović 12, a Filip Petrušev 11.

Tornike Šengelija je bio najefikasniji u Gruziji sa 17 poena, 15 je dao Džo Tomason.

U drugom meču grupe G Finska je kao domaćin pobedila Dansku rezultatom 89:85 iako je na poluvremenu gubila čak 16 razlike (42:58). Srbija je tako jedina sa maksimalnim učinkom posle dva kola, Finska i Danska imaju skor 1-1, dok je Gruzija počela sa dva poraza.

beslac66

Srbija naredne mečeve u kvalifikacijama igra u novembru, kad će 21. gostovati Danskoj, a tri dana kasnije će ugostiti istog rivala.

Plasman na Evropsko prvenstvo će obezbediti dve najboljeplasirane selekcije ne računajući Finsku, koja kao jedan od domaćina Evrobasketa ima garantovano učešće.

Pešić: Siguran sam da će ove dve pobede biti velika motivacija za moje igrače

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić rekao je da su dve pobede na startu kvalifikacija za Evrobasket velika motivacija za njegove igrače pred Olimpijske igre.

"Vrlo bitna pobeda za nas. Odbrana je bila dobra. Uradili smo dobar posao, pre svega na njihovom plejmejkeru, ali i na Šengeliji. Možete da vidite statistiku. Postigli su 20 poena u tranziciji. Bili smo u poziciji da igramo odbranu i pomažemo jedni drugima.

Usledila su pitanja novinara, a jedno od njih se odnosilo na činjenicu da je Srbija viceprvak sveta i kako to utiče na ekipu.

pesic86

"Ovo nije novo za nas. U većini mečeva to nije bitno. Moramo da budemo spremni da shvatimo svoju poziciju. To nam znači da mi budemo više motivisani, posebno jer nas očekuju u Olimpijske igre. Igrači žele da pokažu da su spremni. Siguran sam da će ove dve pobede biti velika motivacija za sve da daju maksimum, da igraju dobro, da treniraju i da se pripreme za sledeći izazov, a to su Olimpijske igre", zaključio je Pešić.

Marinković: Odigrali smo dobar meč, agresivni smo bili

Košarkaš Srbije Vanja Marinković rekao je da je atmosfera u dvorani bila dobra, ali da nijedna publika na svetu ne može da se poredi sa Partizanovom.

Gruzijski novinari su pitali Marinkovića da prokomentariše atmosferu na utakmici.

marinkovic7

"Kad je Gruzija prišla na minus četiri, publika je bila dobra. Ali, ako mene pitate, ja sam igrao za Partizan mnogo godina. Mislim da nema publike na svetu koja može da se poredi sa Partizanovom. Bilo je dobro danas, ali sam ja igrao u baš dobroj atmosferi", istakao je Marinković na konferenciji za medije posle utakmice.

Košarkaš Baskonije je odigrao odlično i postigao 15 poena, a nije krio zadovoljstvo posle pobede nad Gruzijom.

"Odigrali smo dobar meč, agresivni smo bili. U obe faze igre smo bili sigurni. Igrali smo dobru obranu, posebno na njihovom igraču, Tomasonu. Šengelija je ubacio 19 poena, ali mislim da je odbrana bila dobra. Imali su 20 asistencija i 9 izgubljenih lotpi, što je dobro. Mislim da je to odlučilo utakmicu. Takođe, imali smo i dobru energiju", zaključio je Marinković.

Džikić: Nalazimo se na skoru 0-2, ali nećemo odustati

Selektor košarkaške reprezentacije Gruzije Aleksandar Džikić rekao je posle poraza od Srbije da uprkos dva poraza na startu kvalifikacija on i njegova ekipa neće odustati od plasmana na Evropsko prvenstvo 2025. godine.

"Nalazimo se na skoru 0-2 i nećemo odustati. Barem ja neću odustati. Situacija je teška jer nismo započeli kvalifikacije kako smo želeli", rekao je Džikić na konferenciji za medije.

"Želeo bih da se zahvalim Cincadzeu koji se na ovoj utakmici oprostio od reprezentacije. Nismo mu pomogli dovoljno da ova utakmica bude još posebnija. Zahvalan sam Savezu i klubovima koji su dozvolili igračima da dođu na pripreme i pruže mi šansu da upoznam igrače i razumem ovaj novi tim. Neću reći ništa više od toga jer ne tražim alibije, to prosto nije moj stil", dodao je srpski stručnjak.

Džikić je istakao da su njegovi igrači imali trenutke kad su igrali dobro, ali i periode meča u kojima su neki igrači iskazali ozbiljan nedostatak koncentracije.

"To mi se nije svidelo. Trud je tu, ali to nije dovoljno ako želite da pobedite bolje timove od vas", zaključio je Džikić.

Tagovi