Puna sala Doma kulture dočekala Katarinu Petrović: Građanski aktivizam i kako se osloboditi straha 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Policajaka iz Valjeva Katarina Petrović zaslužna je za to što je javnost saznala da je kum predsednika Srbije, Nikola Petrović, pod dejstvom kokaina i alkohola izazvao saobraćajnu nesreću na Dedinju.

Sedam meseci pošto je hapšena, pod sumnjom da je zloupotrebila službeni položaj, Katarina Petrović juče je oslobođena optužbi.

Dan nakon što je Viši sud u Valjevu odlučio da nije kriva za odavanje poverljivih informacija MUP-a, major valjevske policije Katarina Petrović obratila se prvi put sugrađanima i ostatku javnosti.

U prepunoj sali valjevskog Doma kulture, Petrović je govorila o građanskom aktivizmu i oslobađanju od straha. Poručila je da je očekivala ovakvu presudu jer nije kriva.

Dodala je da je ovo samo prvi korak ka pravdi, jer se postupak, zbog mogućnosti žalbe tužilaštva, nastavlja. Presuda je takođe, prema njenim rečima, potvrda da u institucijama postoje časni ljudi, prenosi N1.

„Zamislite da sedite u zagušljivoj prostoriji. Jedini je način da otvorite prozor“, poručila je Petrović.

Pored Petrović, na trbini su govorili i lider pokreta „Kreni-promeni“ Savo Manojlović i politikolog Boban Stojanović.

Manojlović je ocenio da je primer Katarine Petrović pokazao da je sloboda građana tu, a u sličnom kontekstu govorio je i Stojanović, ocenivši da će ona možda poslužiti kao izgovor vlasti da institucije, ipak, postoje, ali da će svakako da motiviše ljude da kažu „hajde da uradimo nešto“.

Tribinu pod nazivom „Bitka za Valjevo“ organizovala je inicijativa „Valjevski pokret otpora“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari