Rezerve krvi alarmantno male

Rezerve krvi rapidno opadaju, upozoravaju iz Instituta za transfuziju, i kažu da trenutno raspolažu dvodnevnim rezervama krvi.

Izvor: B92

Petak, 16.07.2010.

11:58

Default images

Razlozi su karakteristični za letnji period - visoke temperature, sezona godišnjih odmora, školskih raspusta i otkazivanje redovnih akcija dobrovoljnog davalaštva.

Gordana Antuljeskov iz Instituta za transfuziju kaže da situacija sa malim količinama krvi pred vikend može biti veoma opasna, pošto je u narednih nekoliko dana smanjen broj akcija davanja krvi.

"Evo, recimo, imamo akciju u Soko Banji. Akcija traje do 17 sati, ali krv će tek u toku sutrašnjeg dana biti dostupna", rekla je ona.

"Dakle, danas nemamo ni jednu ekipu na terenu, pošto su otkazane usled nedovoljnog broja prijava", kaže Antuljeskova.

Ona podseća da danas građani mogu da daju krv od 7-19 časova u Institutu za transfuziju u Beogradu u Svetog Save 39, kao i u autobusu na Trgu republike.

"Ukoliko nastupe neke nepredviđene okolnosti, bićemo u problemu“, upozorava Antuljeskova.

Ona je rekla da su podjednako dobrodošli sve krvne grupe i svi građani dobre volje da doniraju krv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: