U tajnoj akciji nestale dve američke "foke"; Optužena četvorica sa broda

Četiri muškarca optužena su zbog navodnog pokušaja krijumčarenja iranskog oružja brodom koji je presrela američka mornarica u januaru.

Izvor: B92

Petak, 23.02.2024.

07:08

U tajnoj akciji nestale dve američke
EPA-EFE/KATIA CHRISTODOULOU

Tada su nestala dva američka marinca koji su kasnije proglašeni mrtvima, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

Dva pripadnika Mornaričkih foka su nestala nakon ukrcavanja na brod bez zastave u operaciji 11. januara u blizini obale Somalije, a proglašeni su mrtvim 10 dana kasnije.

"Dva mornara tragično su izgubila život u operaciji koja je osujetila plan optuženih da prokrijumčare oružje iranske proizvodnje koje su Huti mogli da koriste da ciljaju američke snage i ugroze slobodu plovidbe", rekla je zamenica državnog tužioca Lisa Monako.

Ministarstvo pravde SAD je saopštilo da je kapetan broda, Muhamed Pahlavan, optužen za transport eksploziva za koji je znao da je namenjen da prouzrokuje smrt ili povredu i uz laganje saveznih agenata koji su se ukrcali na brod, dok su Mohamad Mazhar, Gufran Ulah i Ižar Muhamad su optuženi za laganje saveznih agenata.

Sva četiri muškarca imala su pakistanske identifikacione dokumente, prenosi Rojters.

Tokom pretresa broda navodno je pronađeno oružje iranske proizvodnje, uključujući komponente za balističke rakete srednjeg dometa i protivbrodske krstareće rakete.

SAD su izvele niz udara protiv jemenskih Huta kao odgovor na napade te grupe na trgovačke brodove u Crvenom moru koji su poremetili globalnu trgovinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: