Posle izbora izbori: Procesi o neregularnostima i čekanje konačnog izveštaja podgrevaju spekulacije

Duže od mesec dana u Ustavnom sudu Srbije je zahtev najveće opozicione grupacije "Srbije protiv nasilja" da se zbog navodnih neregularnosti ponište izbori za skupštine Srbije i Beograda.
Posle izbora izbori: Procesi o neregularnostima i čekanje konačnog izveštaja podgrevaju spekulacije
Foto: 021.rs
Osim da je predmet formiran, iz te institucije, koja nema zakonski rok da donese odluku, drugih vesti - nema, prenosi Insajder.
 
U isto vreme - dok se čeka odgovor Ustavnog suda koji potencijalno može da presudi i da decembarski izbori treba da se ponište, spekuliše se i o novim izborima u Beogradu.
Ipak, pitanje koje je sada aktuelno jeste: i da je gradski parlament juče formiran, da li bi bio legalan bez odluke Ustavnog suda?
 
"Pitanje legalnosti je još uvek otvoreno kada su u pitanju domaće institucije, odnosno domaći pravni lekovi s obzirom na to da nijedan organ koji je o tome imao prilike da odlučuje i da se oglasi nije to učinio. Legitimna vlast SNS, SPS i još nekog trećeg aktera nikako ne bi mogla da bude s obzirom na to da se legitimitet zapravo bazira na nekakvom poverenju koje građani imaju u vlast i to poverenje može da ima različite izvore, a u svakom slučaju su građani iz drugih izvora mogli da vide da je izborna krađa i da je bila velikih razmera posebno u Beogradu", izjavila je za Insajder profesorka ustavnog prava Jelena Jerinić.
Jasnih rokova nema ni u Rezoluciji Evropskog parlamenta kojom je početkom meseca zatražena međunarodna istraga izbornog procesa u Srbiji, a kojom je zaprećeno i suspenzijom evropskih fondova ako se dokaže umešanost vlasti u Beogradu u neregularnosti. Međutim, Srpska napredna stranka, koja tvrdi da su decembarski izbori bili "najčistiji do sada", odbacuje Rezoluciju.
 
"Srbija je mnogo puta do sada odbijala istrage, čuvajući svoju slobodu i teško stradala. Srbija ovog puta neće da strada ni zbog čega, ni oko čega - Srbija neće da urušava svoje temelje, svoje slobodarske temelje. U Srbiji postoji dovoljno organa koji su zaduženi za sprovođene kakvih hoćete istraga", izjavio je u utorak za Radio-televiziju Srbije predsednik Aleksandar Vučić.
 
Međutim, profesorka je mišljenja da će vlast promeniti stav kada do istrage dođe.
 
"Imajući u vidu koliko su oštre bile ocene u Rezoluciji, i da je to prvi put da se na taj način Evropski parlament oglasio o izborima u Srbiji govori o tome da su stvari prešle određenu granicu iza koje SNS neće moći da baš u potpunosti ignoriše poruku iz Evropske unije. Kada formalni zahtev za istragom, razgovorima i misijom koja će biti realizovana dođe, ne verujem da će odgovor vlasti biti baš tako isključiv", kazala je Jerinić.
 
U prvim izveštajima posle izbora, posmatrači međunarodnih organizacija su konstatovali da postoji zloupotreba javnih resursa i javne funkcije u stranačke svrhe, zatim zastrašivanje birača, uključujući i kupovinu glasova. Međutim, i dva meseca kasnije čeka se konačni izveštaj OEBS-a i ODIHR-a, o kojem je predsednik Srbije prošle nedelje u Minhenu razgovarao i sa predsedavajućim OEBS-u.
 
"Ja sam rekao da smo mi uvek spremni da o tome razgovaramo i da preporuke uvažavamo, ali je to bilo urađeno na, rekao bih, civilizovan i pristojan način za razliku od nekih bukača i batinaša koji misle da kako se ponašaju u svojoj kući da tako mogu da ponašaju i prema Srbiji", izjavio je Vučić u subotu u Minhenu.
 
Moguće da će neke od tih preporuka biti ispunjene, ali će SNS vagati koje će od tih preporuka prvo ispuniti, a to će biti one koje ne mogu na ozbiljniji način da poljuljaju njihovu sadašnju poziciju na vlasti, ocenila je Jerinić.
 
Profesorka ustavnog prava očekuje da će u konačnom izveštaju o decembarskim izborima biti ponovljene stare nepravilnosti, ali i istaknute nove - pre svega u vezi sa biračkim spiskom i izborima u Beogradu.
 
Insajder podseća da su OEBS i ODIHR i u ranijim izveštajima o izborima u Srbiji davali preporuke za otklanjanje manjkavosti izbornog procesa, ali ih Srbija mahom nije usvajala. 
  • Ivica

    22.02.2024 20:49
    Litijum
    za vlast, a narod? Ko šiša narod
  • Dobra

    22.02.2024 08:02
    Nikakav zahtev o istrazi neće doći.
  • Eon

    22.02.2024 07:35
    Zbrkani mutljag
    Insistirati u tigru na poštovanju zakonskih procedura je ćorav posao. Sve je zbrkano, smuljano i obesmišljeno. Jedino EU može da pokuša da urazumi najboljeg studenta, mada su izgledi da to uspe prilično mršavi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Danas se slavi Dan pobede nad fašizmom

Dan pobede nad fašizmom obeležava se danas u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi.

Kamioni na Horgošu čekaju šest sati

Teretna vozila na izlazu iz Srbije na graničnom prelazu Horgoš čekaju šest sati, dok je zadržavanje kamiona na prelazu Kelebija u smeru ka Mađarskoj tri sata.