SAD: Nisu problem politički stavovi, već otkrivanje izvora – Isporučite ga!

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž optužen je za otkrivanje imena izvora, a ne za svoje političke stavove, kažu američki advokati koji traže njegovu ekstradiciju.

Izvor: B92

Sreda, 21.02.2024.

14:31

SAD: Nisu problem politički stavovi, već otkrivanje izvora – Isporučite ga!
Foto: Profimedia

Američki tužioci traže suđenje 52-godišnjem Asanžu zbog objavljivanja brojnih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša od strane Vikiliksa.

Vašington tvrdi da je Australijanac time ugrozio živote američkih agenata i da nema opravdanja za njegova krivična dela. Njegove pristalice ga, pak, slave kao heroja koji je optužen zbog otkrivanja američkih zločina.

Vikiliks je 2010. godine, između ostalog, objavio snimak američkih vojnih aviona koji ubijaju civile u iračkoj prestonici Iraku, kao i informacije o stotinama civila ubijenih tokom američke invazije na Avganistan, piše Bi-Bi-Si.

Asanža podržava Amnesti internešenel, brojne medijske grupe i političari, uključujući australijskog laburističkog premijera Entonija Albanezea, čija je stranka prošle nedelje glasala u parlamentu za njegov povratak u Australiju.

Asanžovi advokati su juče na sudu u Londonu rekli da je njegov progon političke prirode i da se goni zbog otkrivanja zločina na državnom nivou, a da je bivši republikanski predsednik Donald Tramp tražio "detaljne opcije" kako da ga ubije, prenosi Rojters.

Američki advokati saopštili su danas da je krivično gonjenje Asanža "zasnovano na vladavini prava i dokazima“.

"Tužilaštvo žalioca može biti bez presedana, ali ono što je uradio je takođe bez presedana“, rekla je Kler Dobin sudu koji će odlučiti o izručenju Asanža SAD. Asanž je "neselektivno i svesno otkrio svetu imena pojedinaca koji su bili izvori informacija za SAD“, dodala je ona. "Ove činjenice razlikuju poziciju podnosioca žalbe od Njujork tajmsa i drugih medija“, nastavila je ona. "To je objektivna osnova njegovog progona. Ove činjenice ga izdvajaju, a ne njegovi politički stavovi“, rekla je ona.

Australijanac se danas više nije pojavio na sudu jer se ne oseća dobro. Njegove pravne bitke počele su 2010. godine, nakon čega je sedam godina proveo u ambasadi Ekvadora u Londonu. Zatim je 2019. godine izveden iz te ustanove i pritvoren zbog kršenja jemstva, a i dalje se nalazi u londonskom zatvoru.

Velika Britanija je odobrila njegovo izručenje SAD 2022. godine, ali se on žalio na odluku. Ako izgubi na sudu u Londonu, ima samo opciju Evropskog suda za ljudska prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: