1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW
DruštvoNemačka

Nemačka: „Legalizacija droge je neodgovorna“

21. februar 2024.

Ministri unutrašnjih poslova nemačkih pokrajina upozoravaju na posledice legalizacije kanabisa. Strahuju od „ozbiljnih negativnih efekata“. Zabrinuti su i lekari.

https://p.dw.com/p/4cfs4
Lekari upozoravaju na opasnost od konzumiranja kanabisa
Lekari upozoravaju na opasnost od konzumiranja kanabisaFoto: Annette Riedl/dpa/picture alliance

Ministri unutrašnjih poslova nemačkih pokrajina strahuju da će legalizacija kanabisa povećati organizovani kriminal. U pismu Konferencije ministara unutrašnjih poslova nemačkoj vladi (SPD, Zeleni i FDP) se navodi: „Nacrt zakona masovno olakšava ilegalnu trgovinu kanabisom i gotovo uopšte ne slabi njenu privlačnost.“ U pismo je imao uvid javni servis ARD, a o tome je ranije izveštavao i list „Frankfurter algemajne cajtung“.

Ministri su zabrinuti da će više ljudi koristiti kanabis kada postane legalan. Strahuju, pozivajući se na procenu stručnjaka kriminalističke policije, da bi to tržište učinilo većim i još privlačnijim za kriminalce, jer već postoji jaka ilegalna trgovina kanabisom.

Savezni ministar misli drugačije

Savezni ministar zdravlja Karl Lauterbah (SPD), veruje, međutim, da će legalizacija kanabisa oslabiti crno tržište. „Mi činimo kanabis dostupnim bez negativnih uticaja crnog tržišta i samo u veoma ograničenom obimu“, rekao je Lauterbah za list „Rajniše post“.

Predlog zakona vladajuće, tzv. „semafor-koalicije“ (SPD, Zeleni, FDP) predviđa da će ubuduće odraslima biti dozvoljeno da poseduju do 25 grama kanabisa za ličnu upotrebu i da mogu da uzgajaju do tri biljke kanabisa kod kuće. Pored toga, klubovima sa do 500 članova trebalo bi da se dozvoli da zajedno uzgajaju kanabis. „Ako već hoće da konzumiraju, onda je bolje da to čine čistim kanabisom iz zadruge, a ne preko dilera“, nada se ministar zdravlja Nemačke.

Ministar zdravlja Karl Lauterbah podržava predloženi zakon
Ministar zdravlja Karl Lauterbah podržava predloženi zakonFoto: Jens Krick/Flashpic/picture alliance

Više nesreća i posledica po zdravlje

Pokrajinski ministri jasno su poručili saveznoj vladi: „S obzirom na aktuelne izazove našeg vremena, smatramo da je legalizacija droge neodgovorna. Interesi pojedinih grupa ne bi trebalo da imaju prednost nad opštim dobrom.“

Postoje i kritike u pogledu uticaja na drumski saobraćaj. „Neizbežno će biti više saobraćajnih nesreća s lakšim, ali i sa ozbiljnim posljedicama zbog uticaja kanabisa.“ Ministri unutrašnjih poslova upozoravaju i na zdravstvene posledice, posebno po decu i mlade, i ukazuju na kritike lekarskih udruženja.

Nemačko udruženje lekara prošlog petka ponovo je iznelo kritike. Predsednik Klaus Rajnhard upozorio je na dalekosežne posledice. Umesto legalizacije kanabisa, Rajnhard se zalaže za mere prevencije i edukativni rad.

Projekti iz koalicionog sporazuma

Planirano je zapravo da Bundestag sledeće nedelje donese zakon o legalizaciji kanabisa kako bi prva faza legalizacije stupila na snagu u aprilu. Međutim, glasanje još nije na dnevnom redu na sastancima naredne nedelje.

Tri „semaforske stranke“ ovim zakonom žele da sprovedu projekat iz koalicionog sporazuma, za koji su se posebno zalagali FDP i Zeleni. Nacrt zakona usvojila je savezna vlada prošlog avgusta i otada su ga poslaničke grupe nekoliko puta menjale.

ss (ard)

Nemačka: Zlatna groznica zbog marihuane