kiviKiwi , lemon and variety fruits,Image: 159416388, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: inaquim / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovo voće sadrži tri puta više vitamina C nego pomorandže i jagode, a odlično je za vaše psihičko zdravlje, piše Živim.hr.

Netretirano voće je riznica vitamina potrebnih ljudskom organizmu.

To potvrđuje i nedavna studija, objavljena u British Journal of Nutrition, koja je otkrila da jedno egzotično voće može značajno poboljšati naše raspoloženje.

Kivi i mentalno zdravlje
Novozelandski naučnici su otkrili da jedenje kivija može poboljšati raspoloženje za samo četiri dana.

– Sjajno je znati da samo male promene u ishrani, poput dodavanja kivija, mogu uticati na to kako se osećamo svaki dan – rekao je koautor studije, psiholog Tamlin Koner.

Studija

Tajna veze između ovog zelenog voća i raspoloženja leži u vitaminu C, koji je, između ostalih blagodeti, takozvani pojačivač energije i vitalnosti. Ovu činjenicu dodatno je potvrdio i eksperiment ishrane sproveden na 155 odraslih osoba sa nedostatkom ovog vitamina.
Svakog dana tokom osam nedelja, učesnici su dobijali placebo, dodatak vitamina C od 250 mg ili dva kivija, a zatim su zamoljeni da prijave svoju vitalnost, raspoloženje, kvalitet sna i fizičku aktivnost.
Istraživači su otkrili da su i grupa vitamina C i oni koji su jeli kivi prijavili poboljšano raspoloženje. Međutim, za razliku od onih koji su uzimali suplemente, grupa koja je jela kivi je doživela poboljšanje vitalnosti i raspoloženja za samo četiri dana, a efekat je dostigao vrhunac oko 14 do 16 dana.

– Naši učesnici su na početku imali relativno dobro mentalno zdravlje, tako da su imali malo prostora za napredak, ali su ipak prijavili koristi od intervencija sa kivijem ili vitaminom C – rekao je glavni autor dr Ben Flečer.

Učesnicima je data sorta SunGold, koja je iznutra žuta, a ne zelena, i kaže se da sadrži tri puta više vitamina C od pomorandže i jagoda. Stoga su naučnici na osnovu dobijenih rezultata zaključili da ono što jedemo zaista može da utiče na to kako se osećamo.
Nutrienti u ishrani važni su ne samo za fizičko zdravlje, već i za mentalno zdravlje.

Takođe ima i druge zdravstvene prednosti:

smanjuje rizik od hroničnih bolesti
poboljšava varenje
promoviše zdravlje srca
poboljšava kvalitet sna
dobro je za oči

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari