Nedelja, 18.02.2024.

09:11

Ukrajinci se razbežali: Napustili front pre naređenja

Naređenje Aleksandra Sirskog da se Avdejevka napusti izdato je dan nakon što je počeo nekontrolisani beg ukrajinskih trupa iz grada.

Izvor: Novosti

Ukrajinci se razbežali: Napustili front pre naređenja
Foto: Shutterstock/Oleksandr Byrka

Sirski je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine.

To je rekao zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije, general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Ruske jedinice grupe trupa "Centar" pod komandom general-pukovnika Andreja Mordvičova preuzele su punu kontrolu nad moćnim odbrambenim čvorištem ukrajinskih oružanih snaga – Avdejevkom u Donjeckoj Narodnoj Republici, potvrdio je general-potpukovnik.

Samo nekoliko raštrkanih formacija ukrajinskih snaga uspelo je žurno da napusti Avdejevku, pod neprekidnom vatrom ruskih trupa, napustivši svoje oružje i vojnu opremu, dodao je Konašenkov.

"U borbama za Avdejevku oslobođena je teritorija od oko 32 kvadratna kilometra. Neprijateljski gubici u borbama u protekla 24 sata iznosili su više od 1.500 vojnika," rekao je Konašenkov.

Trenutno se preduzimaju mere da se grad konačno očisti od militanata i blokiraju ukrajinske jedinice koje su napustile grad i stacionirale se u fabrici koja proizvodi visokokalorično veštačko čvrsto gorivo koks u Avdejevki, dodao je on.

Nakon oslobođenja Avdejevke linija fronta se udaljila od Donjecka, koji je sada zaštićeniji od terorističkih napada zločinačkog režima u Kijevu, ocenio je Konašenkov.

"Informacije o napredovanju naših trupa nisu objavljivane sve dok neprijatelj nije potpuno poražen i naše snage preuzele potpunu kontrolu nad gradom. Trupe grupe 'Centar' nastavljaju ofanzivne operacije za dalje oslobađanje Donjecke Narodne Republike od ukrajinskih nacionalista," zaključio je general-potpukovnik.
  • Sve vesti o ratu u Ukrajini pratite u našem blogu UŽIVO

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: