17. februar  2024. 11.07  →  17.19 | Izvor: Tanjug

Smrt Navaljnog : Ko je čovek "sa više lica" koga su pokušali da promovišu u moćnog protivnika Putina

BRISEL -

Aleksej Navaljni je bio čovek sa više lica, konstatuje "Juronjuz".

Ovaj kontroverzni 45-godišnji advokat, koji je postao bloger, jutjuber, organizator protesta, antikorupcijski aktivista i izlog ruske opozicije, nedavno je opisu dodao još jedno lice kada se izjasnio protiv ruske invazije na Ukrajinu.

Koje lice je najvažnije zavisi od toga koga pitate, kaže Džejd Mekglin, ekspert za rusku politiku na Kraljevskom koledžu u Londonu.

navaljni

Za ruske pristalice uglavnom mlade ljude koji dobro poznaju društvene mreže Navaljni je jedna od retkih figura koja izražava stavove protiv establišmenta, navodi se u tekstu iz jula prošle godine, koji je "Juronjuz" ponovo emitovao posle smrti Navaljnog.

Telo Navaljnog neće biti predato porodici dok se ne završi istraga smrti

Portparolka Alekseja Navaljnog Kira Jarmiš izjavila je danas da su ruski zvaničnici rekli da će telo opozicionog lidera biti predato porodici nakon što se okončaju istrage o uzroku smrti.

Jarmiš je ranije danas rekla da je advokat Navaljnog obavešten da uzrok smrti ruskog opozicionog lidera još nije utvrđen.

Jarmiš je napisala na platformi X da je sprovedeno drugo ispitivanje tela Navaljnog i da će rezultati, kako je istakla, "navodno" biti dostupni sledeće sedmice.

Međutim, saveznik Navaljnog Ivan Ždanov, napisao je na platformi X da je majci Alekseja Navaljnog i advokatu u zatvorskoj koloniji rečeno danas da je ruski opozicionar umro od "sindroma iznenadne smrti".

Gde se nalazi telo Navaljnog trenutno nije jasno, objavio je Rojters.

Jarmiš je rekla da telo Navaljnog nije u mrtvačnici u Salehardu, gradu u blizini zatvorske kolonije u kojoj je Navaljni umro u petak.

Jarmiš je navela da su majka Navaljnog i advokat došli do mrtvačnice, ali da je ona bila zatvorena, uprkos uveravanjima iz zatvorske kolonije da je otvorena i da se tamo nalazi telo opozicionog lidera.

"Aleksej Navaljni je ubijen. Preminuo je 16. februara u 14.17 sati po lokalnom vremenu, kao što se navodi u zvaničnom obaveštenju koje je dato Aleksejevoj majci", navela je Jarmiš.

Majka opozicionara Ljudmila Navaljni posetila je zatvor gde je njen sin služio 30-godišnju kaznu zatvora, 1.900 kilometara severistočno od Moskve.

Mnogi van Rusije su o njemu saznali iz dokumentarnog filma "Navaljni", nagrađenog Oskarom, koji je zasnovan na događajima vezanim za njegovo trovanje nervnim agensom u Rusiji.

To mu je pomoglo da učvrsti svoj imidž "moćnog protivnika" Vladimira Putina i uzdiglo ga u očima Zapada.

Neki, ipak, kažu da je imao i mračniju stranu.

Mekglinova ukazuje da je sadašnja idealizovana slika Navaljnog u suprotnosti sa njegovim ranijim izjavama, i podseća na njegove kontroverzne stavove o muslimanima na Kavkazu, Gruzinima i migrantima iz centralne Azije u Rusiji.

"Imigranti iz centralne Azije donose drogu u Rusiju", rekao je Navaljni u intervjuu 2012. godine, braneći ono što je opisao kao "realistički" uslov za vizu za "divne ljude iz Tadžikistana i Uzbekistana".

Iako se ogradio od nekih takvih primedbi, one se često ponovo javljuju, što dovodi do pitanja da li je Navaljni bio ono što su mnogi u zapadnom svetu mislili o njemu.

Kontroverzne izjave Navaljnog poticale su iz njegovog političkog porekla u nacionalističkom pokretu, smatra Mekglin.

"Učestvovao je u 'Ruskom maršu', krajnje desničarskoj nacionalističkoj grupi koja uglavnom stoji iza slogana 'Rusija za etničke Ruse'", rekla je ona i dodala da je pogrešio svako ko je očekivao da Navaljni bude idealan zapadni liberalni demokrata.

Njegovo ultranacionalističko osećanje bilo je istaknuto u video snimku pre nekih 17 godina prepunom ksenofobičnih komentara.

"Sve što nam se nađe na putu treba pažljivo, ali odlučno ukloniti kroz deportaciju", rekao je Navaljni u snimku obučen kao zubar, upoređujući imigrante sa zubnim karijesom.

Amnesti internešenel oduzeo mu je status "zatvorenika savesti" na osnovu ovog klipa, ali je poništio tu odluku 2021. godine, priznajući u izjavi da "mišljenja i ponašanje pojedinca mogu evoluirati tokom vremena".

Navaljni je znao i da se izvinjava, ali to nije bilo dovoljno za neke grupe izvan Rusije, posebno za Gruzine, zato što je podržao rusku invaziju na tu zemlju 2008. godine.

Politička ideologija Navaljnog, međutim, nije uticala na njegovu popularnost u Rusiji, pošto je njegov stav protiv korupcije i oligarha naišao na pogodno tle, kaže Mekglin.

"Nisu sve pristalice Navaljnog prozapadno orijentisane. U stvari, mnogi od njih su veoma ljuti na zemlje poput Velike Britanije i SAD što su omogućile tu korupciju na najvišem nivou", dodaje ona.

Uprkos kritikama na njegov račun, napori Navaljnog da izazove Putina bili su hvale vredni, ocenjuje Mekglin.

Navaljni je preminuo u petak u popravnoj koloniji broj 3 u Jamalo-Neneckom autonomnom okrugu. Kako je saopštilo regionalno odeljenje Federalne kazneno-popravne službe, on se tokom jutra osećao loše nakon šetnje, skoro odmah izgubivši svest.

Odmah su stigli medicinski radnici iz ustanove, pozvana je ekipa Hitne pomoći i sprovedene su sve neophodne mere reanimacije, koje nisu dale rezultate.

Više stranaka opozicije u Srbiji za smrt Navaljnog krivi Putina

Više opozicionih političkih stranaka u Srbiji reagovalo je na smrt ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, okrivljujući za to predsednika Rusije Vladimira Putina i izrazilo saučešće njegovoj porodici i saradnicima.

Stranka slobode i pravde je u saopštenju ocenila da je posle niza pokušaja, ruski režim ostvario svoju nameru i zauvek uklonio čoveka koji se čitavog života borio sa slobodu, pravdu i razvoj demokratske Rusije.

Stranka Zajedno je navela da je smrt Alekseja Navaljnog još jednom ogolila anticivilizacijski režim Vladimira Putina i da izlazak ruskog naroda na ulice i odavanje pošte Navaljnom pokazuje da ljudske vrednosti i iskonska želja za slobodom ne mogu biti ubijeni.

Demokratska stranka je istakla da je nedopustivo da u 21. veku ljudi stradaju zbog drugačijeg mišljenja ili političkog angažovanja, te da odgovornost za smrt Alekseja Navaljnog snosi predsednik Rusije Vladimir Putin i njegov režim.

Ova stranka je podržala protest ruskih državljana ispred ambasade Ruske Federacije u Beogradu.

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da je smrt Navaljnog tragedija i veliki poraz za rusko društvo.

"To je veliki poraz za rusko društvo. Putina će to skupo koštati", rekao je Jovanović za Tanjug i dodao da je bio na jučerašnjem skupu ispred ambasade Rusije.

Jovanović je naveo da je Navaljni mogao da ostane na Zapadu ali da se vratio u Rusiju i da je, kako tvrdi, ''preživeo trovanje jednim od najubojitijih otrova'', što je prema njegovim rečima bila svojevrsna poruka države svim oponentima.

Jovanović je dodao da je Navaljni kritikovao Putina na temu korupcije i pojave oligarhije u ruskom društvu.

G7 pozvao Rusiju da u potpunosti razjasni okolnosti smrti opozicionara Navaljnog

Ministri spoljnih poslova G7 pozvali su danas Rusiju da u potpunosti razjasni okolnosti smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Oni su izrazili svoje ogorčenje zbog smrti Navaljnog u zatvoru, "nepravedno osuđenog za legitimne političke aktivnosti i njegovu borbu protiv korupcije", navodi se u saopštenju Italije koja trenutno predsedava G7, preneo je Rojters.

Ministri spoljnih poslova Velike Britanije, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana i SAD sastali su se danas u Minhenu.

Ruska zatvorska služba saopštila je da se Navaljni (47) onesvestio i preminuo u petak posle šetnje u kaznenoj koloniji u kojoj je služio 30-godišnju zatvorsku kaznu.

Srodne vesti