Zvanična statistika: Stanovi u Srbiji za godinu dana poskupeli za oko šest odsto

Stanovi u Srbiji u četvrtom tromesečju prošle godine, u odnosu na isti period prošle godine, skuplji su 5,75 odsto, saopštio je Republički geodetski zavod.
Zvanična statistika: Stanovi u Srbiji za godinu dana poskupeli za oko šest odsto
Foto: 021.rs
Kako se navodi, u poređenju sa trećim tromesečjem 2023. cene stanova u Srbiji su zabeležile neznatni rast od 0,83 odsto.
Gledano po regionima, cene stanova su porasle u Beogradu 5,79 odsto, u regionu Vojvodine 4,67 odsto, Šumadije i Zapadne Srbije 5,95 odsto.
 
Kao i u prethodnih nekoliko kvartala najsnažniji rast cena zabeležen je u regionu Južne i Istočne Srbije i iznosio je 8,16 odsto.
Cene stanova u "novogradnji", odnosno kupovina od investitora, na nivou Srbije porasle su 5,41 odsto, dok je "starogradnja" imala veći međugodišnji rast koji je iznosio 5,93 odsto.
 
Kada se uporedi indeks cena stanova u Srbiji sa indeksima u zemljama Evrope, Srbija je jedna od retkih koja je pokazala veću otpornost prema naglim promenama trenda na tržištu nepokretnosti usled globalnih ekonomskih turbulencija, navodi se u saopštenju.
 
Dodaje se da prema dostupnim podacima veći broj država beleži drastičnije usporavanje ili pad tržišta nepokretnosti.
  • Darko

    17.02.2024 10:18
    Ajme nama
    Da kupuju i Rusi i Ukrainci masovno, smanjen je obim prodaje ne zato sto nema kupca nego sto cekaju pad cene od koje nema nista. Polako kupci odustaju od cekanja i ulaze u kopovinu. Cene se ne spustaju novogradnje (sem kod rizicnih investitora) realnonstanogradnja je skupa naspram novogradnje. Poskupljem betona, komunalija gradnje za oko 10% toliko ce cene i otici gore. Spram inflacije to ce biti par procenata vise samo.
  • Darko

    17.02.2024 10:06
    Gde je onaj pad koji su"strucnjaci" kao vuk sa vol sreeta najavljivali? Ove godine cene ce ici gore sto se tice novog sada za 10% posto gore
  • Ksena

    17.02.2024 03:48
    Stranac
    Stranac može da kupi ako postoji reprocitet sa Srbijom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.