Svijet

Pjongjang špijunira Seul

Pjongjang špijunira Seul
Foto: kirill makes pics/Pixabay | Pjongjang špijunira Seul

PJONGJANG - Sjeverna Koreja je hakovala privatnu elektronsku poštu saradnika južnokorejskog predsjednika, potvrdila je njegova kancelarija za BBC.

Privatni e-mail nalog je hakovan nakon što ga je član najbližeg okruženja Juna Suka Jola koristio u službene svrhe, saopšteno je iz kabineta južnokorejskog predsjednika.

Hakerski napad se dogodio uoči posjete predsjednika Južne Koreje Velikoj Britaniji u novembru prošle godine, a informacije o njemu su objavljene tek sada.

Lokalne novine su citirale visokog zvaničnika južnokorejske Vlade da su hakeri pristupili rasporedu putovanja Juna Suka Jola.

List "Kukmin Ilbo" dodaje da su ukradene i poruke koje je predsjednik lično poslao.

Ali iz kabineta predsjednika nisu htjeli da otkriju do kojih su sve informacija došli hakeri.

Smatra se da je ovo prvi put da je Pjongjang uspješno hakovao nekog saradnika južnokorejskog predsjednika.

Kabinet predsjednika Južne Koreje u saopštenju naglasio je da bezbjednosni sistem nije hakovan.

"Incident je prouzrokovalo to što je pojedinac u administraciji prekršio bezbjednosni protokol koristeći ličnu elektronsku poštu u službene svrhe", rečeno je BBC-ju.

Sjeverna Koreja koristi sajber hakovanje za krađu i novca i informacija, a načini na koji to radi sve su sofisticiraniji.

Pjongjang je pod rigoroznim međunarodnim sankcijama, a njegovi sajber hakeri nastoje da ukradu velike sume novca, često u kriptovalutama, za finansiranje režima i njegovog programa nuklearnog oružja. Procjenjuje se da je od 2016. godine Pjongjang ukrao čak tri milijarde dolara.

Pretpostavlja se i da Sjeverna Koreja vrši hakerske napade kako bi došla do tajni drugih država, među kojima su i detalji o naprednoj tehnologiji oružja.

Izvor iz Vlade Južne Koreje, koji je razgovarao sa "Kukmin Ilbo" pod uslovom da ostane anoniman, rekao je da su bili "šokirani i zgroženi" kada su saznali za hakerski napad, dodajući da je to moglo da dovede u pitanje bezbjednost predsjednika Južne Koreje tokom boravka u inostranstvu.

Jun je u novembru 2023. godine boravio u trodnevnoj posjeti Londonu, tokom koje se sastao sa britanskim kraljem Čarlsom i kraljicom Kamilom, kao i premijerom Rišijem Sunakom. 

Vlada Južne Koreje saopštila je da je incident otkriven prije početka posjete predsjednika i da su preduzete neophodne mjere da bi se otklonili bilo kakvi rizici.

Dodaje se da su preduzeti koraci na jačanju bezbjednosti, između ostalog skrenuta je pažnja predsjednikovom okruženju kako bi se spriječio novi sličan incident. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije