Svijet

Zelenski sutra u posjeti Njemačkoj i Francuskoj

Zelenski sutra u posjeti Njemačkoj i Francuskoj
Foto: Tanjug/AP | Zelenski sutra u posjeti Njemačkoj i Francuskoj

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak će posjetiti Njemačku i Francusku i planira da govori na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji 17. februara, saopštila je danas kancelarija Zelenskog.

Jelisejska palata saopštila je danas da će Francuska i Ukrajina potpisati u petak bilateralni sporazum o bezbjednosnim garancijama.

 

U saopštenju se navodi da je bilo planirano da francuski predsjednik Emanuel Makron potpiše taj sporazum u Ukrajini ovoga mjeseca, ali da je odložio putovanje "iz bezbjednosnih razloga".

Ističe se da će posjeta Zelenskog Parizu biti prilika da Makron potvrdi odlučnost Francuske da nastavi da pruža dugoročnu, nepokolebljivu podršku Ukrajini i ukrajinskom narodu, prenio je Rojters.

Diplomate su rekle da će Zelenski ove sedmice zaključiti bilateralne sporazume o bezbjednosnim garancijama sa Francuskom i Njemačkom.

Sporazumi pružaju okvir za dugoročnu humanitarnu i finansijsku pomoć, podršku obnovi I vojnu pomoć.

Diplomatski izvori su naveli da će Francuska objaviti da izdvaja 200 miliona evra za civilne projekte u Ukrajini koje će izvoditi francuske kompanije.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije