Veliki domet, odlične performanse – ali BYD limuzina ima preko 3 tone

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.02.2024.

19:04

Veliki domet, odlične performanse – ali BYD limuzina ima preko 3 tone
Foto: BYD promo

BYD-ov luksuzni brend Yangwang sve je bliže zvaničnom lansiranju novog električnog vozila, limuzine U7. Već smo pisali o ovom modelu, a podsećamo da prva električna Yangwang limuzina dolazi sa mamutskom baterijom od 135,5 kWh.

U pitanju je LFP paket koji je napravio FinDreams, proizvođač baterija u vlasništvu BYD-a. Paket je težak neverovatnih 903 kg, skoro koliko i cela Dacia Spring Electric.

Domet je od 720 do 800 km. Ovaj poslednji rezultat se postiže dodatnim aerodinamičnim poklopcima točkova, opcionim specijalnim branicima i bočnim kamerama umesto klasičnih retrovizora.

Kompletan tretman rezultira padom koeficijenta otpora vazduha na 0,195 Cd i povećanjem dometa.

Zanimljivo je da masa baterije čini skoro 1/3 ukupne težine od 3.095 kilograma. Auto se na taj način opasno približio ograničenju od 3.500 kg, kada vam je već potrebna nova kategorija u vozačkoj dozvoli.

Inače, baterija je tipa LFP (litijum-gvožđe fosfat), što objašnjava veliku masu. LFP baterije su teže od litijum-jonskih. Poređenja radi, baterija koju ugrađuje kineski proizvođač Nio od 150 kWh teži samo 575 kg.

Vreme za koje U7 ubrzava od 0 do 100 km/h još nije poznato, ali bi trebalo da bude između tri i četiri sekunde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: