14. februar  2024. 12.20  | Izvor: RTV

Američka privredna komora u Srbiji o potencijalima Srbije u narednom periodu (AUDIO)

NOVI SAD -

Američka privredna komora u Srbiji okuplja više od 260 kompanija koje su u Srbiji investirale oko 20 milijardi evra i zapošljavaju 112 hiljada ljudi. To je najveći broj članova od osnivanja. Rezultati rada predstavljeni su na Generalnoj skupštini te organizacije, na kojoj je izabrano i novo rukovodstvo.

audio icon

stefan, lazarevic,, predsednik, amcham, a

Američku privrednu komoru u Srbiji i naredne dve godine, na poziciji predsednika Upravnog odbora, u svom drugom mandatu, vodiće Stefan Lazarević, generalni direktor kompanije NCR Voyix za Srbiju.

Kako su prethodne dve godine bile pune ekonomskih izazova, podsetivši da je rat u Ukrajini prouzrokovao mnogo problema, poput energetske neizvesnosti i krize, inflacije, prekide u lancima snabdevanja koji su nasleđeni iz perioda pandemije, Lazarević je istakao da je Američka privredna komora pripremila strategiju i mere za stabilan poslovni ambijent.

Takođe je istakao da će AmCham, kao i do sada, biti pouzdan partner i podrška u sprovođenju najtežih reformi u zemlji.

Ambasador SAD-a Kristofer Hil istakao je da je izložba EXPO 2027 šansa da Srbija postane veliki ekonomski igrač u Evropi:

" Mislim da je 2024. godina važna zato što će odrediti šta je to što će Srbija i SAD moći da urade zajedno u mnogim esencijalnim i važnim oblastima, posebno u biznisu, i zato je AmCham vitalan deo tog odnosa. Iako se 2027. godina kalendarski čini dalekom, ona će stići veoma brzo. Nadamo se da će odluke oko investiranja i tendera za EXPO biti transparente i otvorene za američke kompanije.”

Hil je istakao važnost Američke privredne komore i izrazio nadu da će nastaviti da, kao I do sada, niže uspešne projekte:

“Moramo da radimo efikasno, moramo da učinimo da naš doprinos bude što veći, da ekonomija bude transparentna, dovoljno dobra, da nastavlja da privlači investitore koji će želiti da kažu da žele da budu njen deo."

Čestitajući novim i stalnim članovima Upravnog odbora, Hil je poručio da AmCham igra ključnu ulogu u jačanju ekonomske saradnje dveju zemalja, kao i ubrzanju privrednog rasta Srbije.

AmCham Srbija je članica zajednice Američkih privrednih komora, kojih u svetu ima 115 sa više od 17 hiljada kompanija članica.

Tagovi
Srodne vesti