Svet

0

Aleksander Stub pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora u Finskoj

Autor: IG

Izvor: Beta

Aleksander Stub pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora u Finskoj

Izvor: Beta/AP/Sergei Grits

Bivši konzervativni premijer Finske Aleksander Stub (Alexander Stubb) pobedio je danas u drugom krugu predsedničkih izbora u Finskoj, a njegov protivnik, nezavisni kandidat Peka Havisto (Pekka Haavisto) priznao je poraz.

"Čestitam Aleksanderu, 13. predsedniku Finske", izjavio je Havisto novinarima.

Posle prebrojavanja 98 odsto glasačkih listića, Stub je dobio 51,7 odsto glasova, a Havisto nešto više od 40 odsto. Odziv birača u drugom krugu je bio oko 70 odsto.

Finci su 28. januara u prvom krugu birali novog predsednika, čija uloga dobija na značaju, zbog naglog porasta tenzija sa susednom Rusijom, posle izbijanja rata u Ukrajini.

Predsednik Finske ima široka izvršna ovlašćenja u formulisanju spoljne i bezbednosne politike, posebno u odnosu sa zemaljama izvan EU, kao što su SAD, Rusija i Kina. Takođe, on je vrhovni komandant oružanih snaga i predstavlja zemlju na sastancima NATO.

Prema Ustavu Finske predsednik odlučuje o pitanjima spoljne i bezbednosne politke zajedno sa vladom, imenuje premijera i ministre i potpisuje zakone.

Ostajući neutralna tokom Hladnog rata, Finska je prošle godine postala 31. članica NATO, na veliko iznenađenje Rusije sa kojom deli granicu dugu 1.340 kilometara. Odnosi između Finske i Rusije značajno su se pogoršali od februara 2022. i ruske invazije Ukrajine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR