Vesti

0

Istraga stoji devet meseci: Unutrašnja kontrola koči, štite li Milića u slučaju objavljivanja spiska dece iz Ribnikara?

Izvor: N1

Istraga stoji devet meseci: Unutrašnja kontrola koči, štite li Milića u slučaju objavljivanja spiska dece iz Ribnikara?

Izvor: NM / SA

Najveće šanse za mesto ministra unutrašnjih poslova daju se ponovo Bratislavu Gašiću. Da li bi to moglo da znači i da krivična prijava, koju su roditelji dece stradale u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", podneli protiv načelnika beogradske policije Veselina Milića neće dobiti epilog?

Šta se dešava sa istragom u slučaju objavljivanja spiska dece, pre svega pitaju se roditelji koji su krivičnu prijavu protiv Veselina Milića podneli. Sa druge strane, odbrana roditelja dečaka koji je ubio devet učenika i čuvara škole pitala je u sudnici na prvom ročištu na suđenju zašto se o tome niko ne izjašnjava. Sa treće strane, čitava javnost odgovor na to pitanje čeka već devet meseci, od trenutka kada je spisak prikazan.

„Ali Veselin Milić sigurno nije sam kreirao tu konferenciju za medije, nije on odlučio kako će ona izgledati. Sada legitimno i porodice i advokati i javnost očekuju odgovornost, a odgovornosti nema jer država ne želi da kazni samu sebe“, kaže advokat Ivan Ninić.

Tog 3. maja, na pomenutoj konferenciji, načelnik Milić je kako se tereti krivičnom prijavom „nesavesno radio u službi“ i „neovlašćeno objavio i prikazao tuđe spise“, a u njima osetljivi podaci.

„Ovo je spisak dece koju je planirao da likvidira. Sam je radio plan ulaza u školu, izlaza iz škole, koji je pronađen na njegovom radnom stolu i kako je sam rekao ovde je odredio prioritetne mete“, rekao je tada Milić.

Predmet je u Prvom osnovnom tužilaštvu. Istraga stoji u mestu, jer Sektor unutrašnje kontrole ne dostavlja potrebna obaveštenja kako bi Tužilaštvo preduzelo dalje korake. Uprkos urgencijama. I tako već mesecima.

„Sektor unutrašnje kontrole MUP-a Srbije još uvek nije postupio po našem nalogu, odnosno zahtevu za prikupljanje potrebnih obaveštenja, zbog čega će Prvo osnovno javno tužilaštvo ponoviti urgenciju SUK-u“, saopštilo je Tužilaštvo u odgovoru N1.

„Utvrđivanjem eventualno okolnosti koje ukazuju na propuste u radu Veselina Milića bi stavile njega na stub srama, a očigledno da vrh MUP-a to ne želi i na ovaj način unutrašnja kontrola štiti Veselina Milića od bilo kakve odgovornosti, a samim tim ovde neće biti ni objektivne odgovornosti države za rad načelnika Policijske uprave za grad Beograd“, smatra Ivan Ninić.

A šta kada SUK konačno jednom dostavi tužilaštvu ono što je od njega odavno tražilo?

„Verujem da ono što unutrašnja kontrola bude pronašla neće biti dovoljno kvalitetno i neće upućivati tužioca na dalje vođenje i pokretanje postupka. Tako da će u ovom slučaju biti ‘pojeo vuk magarca'“, kaže Ninić.

Očito će na tapetu biti samo obični policajci i povrede pravila službe ne tako značajne, jer selektivno postupanje unutrašnje kontrole MUP-a ponovo nas vodi samo jednom zaključku – nema volje a ni snage za proveru rada visokorangiranih policajaca.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR