Zdravlje

Subota, 10.02.2024.

13:05

Bolest od čije epidemije strepimo, posebno je opasna za sve od 40-54 godina: Ovo su 3 rizične grupe

Srbija se suočava s potencijalnom epidemijom malih boginja, jednog od najzaraznijih virusa. Kolektivni imunitet, koji se ostvaruje kroz vakcinaciju, ključan je za zaustavljanje širenja ovog virusa.

Izvor: B92

Bolest od čije epidemije strepimo, posebno je opasna za sve od 40-54 godina: Ovo su 3 rizične grupe
Foto: Shutterstock/pavla

Male boginje su veoma opasne, a najugroženije su tri kategorije: bebe, nevakcinisani pojedinci i generacije rođene od 1970. do 1984. godine.

Nevakcinisane bebe su izuzetno ranjive jer do prve vakcine zavise od pasivnih antitela majke.

Dva slučaja malih boginja u Beogradu, kod 15-godišnjeg dečaka i njegove majke, naglašavaju ozbiljnost situacije, uključujući upalu pluća kod dečaka.

Osobe koje iz zdravstvenih razloga ne mogu primiti MMR vakcinu takođe su izložene riziku.

Starije osobe, neinformisane o svom vakcinalnom statusu, čine još jednu ugroženu grupu.

Generacije 70-ih i 80-ih su po statistikama primile jednu dozu vakcine protiv morbila, pa zaraza ovim virusom može da dovede do upale pluća.

Situacija u okruženju, poput epidemije u Rumuniji i delu BiH, povećava opasnost od širenja bolesti, naglašavajući hitnost vakcinacije radi zaštite celokupne populacije.
Foto: Shutterstock/Marina Demidiuk
Situacije u kojima je vakcinacija kontraindikovana uglavnom su retke i obično privremene prirode, često povezane s privremenim oboljenjem deteta.

Epidemiolozi naglašavaju da ukoliko neko ima povišenu temperaturu ili akutnu bolest neće primiti vakcinu dok ne ozdravi, stoga, svi oni koji nemaju slične probleme treba da se vakcinišu da bi se stvorio kolektivni imunitet.

Doktori ističu da je teško znati ko je primio jednu dozu, s obzirom na postepeno uvođenje vakcine. Preporučuje se da se obrati pažnja na simptome, posebno starijih osoba koje nisu sigurne o svom vakcinalnom statusu. Proveru može izvršiti pregledom zdravstvenog kartona, a preporučuje se i test na antitela radi preciznijih informacija o imunizaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: