Petak, 09.02.2024.

19:00

MUP upozorava građane Srbije: Budite oprezni

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova apelovao je danas na građane.

Izvor: Tanjug

MUP upozorava građane Srbije: Budite oprezni
FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ Nikola Mladenoviæ/ bg

Apel je upućen građanima, zbog povećanog broja požara na otvorenom prostoru u februaru. Građani zato treba da budu odgovorni i poštuju zakon, da budu veoma oprezni prilikom upotrebe otvorenog plamena, kao i da, ukoliko izbije požar, o tome odmah obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193.

Od početka februara pripadnici Sektora za vanredne situacije borili su se sa vatrenom stihijom u mestu Rakovac kod Beočina na Fruškoj gori koja je zahvatila travu i nisko rastinje na površini od 16 hektara. Pravovremenom intervencijom vatrogasaca-spasilaca, uz asistenciju pripadnika lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih jedinica, sprečeno je dalje širenje požara, koji je likvidiran tri sata nakon dojave, navodi se u saopštenju MUP-a.

Na teritoriji Borskog upravnog okruga, od početka februara, registrovano je čak 76 požara na otvorenom prostoru koji su brzom reakcijom vatrogasnih ekipa ugašeni, a u kojima nije bilo povređenih osoba. U tom periodu vatrena stihija zahvatila je površinu od oko pet hektara na teritoriji Gučeva kod Loznice, koji je lokalizovan, a vatrogasci-spasioci i dalje dežuraju na ovoj lokaciji. Od ukupnog broja požara na otvorenom prostoru, prema statističkim podacima, najveći broj izazvan je ljudskim faktorom.

"Zbog toga podsećamo građane da je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, spaljivanje smeća, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume. Za nepoštovanje ovih zakonskih odredbi, konkretno za spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća, predviđene su novčane kazne od 10.000 dinara za fizička lica, a za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će ministarstvo u narednom periodu, u saradnji sa nadležnim inspekcijskim službama, pojačati nadzor i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, radi smanjenja broja požara na otvorenom prostoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: