Ostali sportovi

Stogodišnjak će nositi olimpijsku baklju u Parizu

Stogodišnjak će nositi olimpijsku baklju u Parizu
Foto: civilek.info | Stogodišnjak će nostiti olimijsku baklju u Parizu

Ljetne olimpijske igre u Parizu startovaće paljenjem olimpijskog plamena 26. jula a jedna od nosioca baklje biće i bivši francuski biciklista Šarl Kost koji je napunio 100 godina što ga čini najstarijim živim francuskim osvajačem olimpijske medalje.

To takođe znači da je rođen 1924. a to je bila godina kada je Pariz posljednji put bio domaćin Letnjih olimpijskih igara. I sada se vraća nazad.

Kostu će pripasti čast da nosi olimpijsku baklju u Parizu, što će svakako probuditi uspomene na sopstvene atletske podvige.

Kost je osvojio olimpijsko zlato u biciklizmu na stazi u timskoj potjeri sa Pjerom Adamom, Seržom Blusonom i Fernanom Dekanalijem na Igrama 1948. koje su održane u Londonu.

Olimijsko zlatno sada krasi zid njegove sobe u Parizu a odmah pored njega su i ostala  odličja koje osvojio a između ostali i ono koje mu je lično uručio tadašnji predsjednik Francuske Vensan Oriol.

"Bila je velika čast primiti medalju od predsjednika ali ipak najvrijednija mi je olimpijska medalja", kaže Kost.

Prisjetio se anegdote tokom ceremonije dodjele medalja u Velikoj Britaniji.

"Bio je to mali podijum. Dali su nam medalju u kutiji, tada vam je nisu stavili oko vrata. Onda smo čekali ali poslije nekog vremena su nam rekli: 'Nećete čuti Marseljezu, nismo mogli da pronađemo disk.' Ipak, naš cilj je bio da osvojimo zlatnu medalju i zbog toga smo bili jako sretni", dodaje Francuz.

Igre u Londonu su održane nedugo po zavšetku Drugog svjetskog rata i mnogima su bile prilika da bar na kratko pobjegnu od strahota koje su preživjeli.

"Igre su nam svima koji sm oučetvovali bile kao mali odmor od onog što se dešavalo u ostatku svijeta. I dalje smo dobijali ratne kupone za hranu.  Tada nije bilo televizije, jedini cilj nam je bio da osvojimo zlatnu medalju. Bili smo dobar tim drugova i predstavljali smo zemlju koja je bila samo pet godina od (njemačke) okupacije“, rekao je Kost koji je tada trebao da dobije i Medalju časti ali mu je zbog previda i greške to priznanje uručeno tek prije dvije godine. 

Kost će sada vjerovatno dobiti isto toliko, ako ne i više pažnje zbog činjenice da će niti jedan od nosilaca olimpijske baklje. Kaže da će dati sve od sebe da bude na visini zadatka.

"Bole me koljena ali potrudiću se. Velika je to čast i lijepo poklon za 100. rođendan. Mislio sam da ću u miru da ga proslavim ali ništa od toga. Nekada nije bilo toliko novinara koji su mi dolazili", kaže Kost koji je imao dugu i uspješnu karijeru i mimo olimpijskog zlata.

Pobijedio je 1949. na  140 kilometara dugoj trci na hronometar "Grand Prix des Nations a potom i na trkama Pariz-Limož 1953. i Ronde de Monako 1954.  Bio je aktivan sve do 1959. godine. Imao je dva učešća na Tur d' Fransu i tri puta na Điro d' Italija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije