Ireland line up for their national anthem by the team's bench

Getty Images
Irkinje su stajalo pored klupe, a ne na centru terena, dok se intonirala himna pred meč

Košarkašice reprezentacije Republike Irske nisu želele da pruže ruku izraelskim koleginicama uoči njihovog duela u letonskoj Rigi u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2025.

Izraelska igračica Dor Sar optužila je irske reprezentativke da su „prilično antisemitski nastrojene“.

Iz Košarkaškog saveza Irske kažu da su takvi komentari „zapaljivi i potpuno netačni“.

Irske igračice su pred utakmicu stale pokraj klupe, a ne na centar terena, što je uobičajeno.

Izraelke su ubedljivo pobedile 87:57.

Pred utakmicu, iz irskog saveza su saopštili da njihov tim neće učestvovati u „tradicionalnim radnjama uoči početka meča“.

Pošto su Irkinje izrazile zabrinutost oko igranja ovog meča, Šaron Druker, selektor izraelskog tima, rekao je da one „ne poštuju“ ono što košarka predstavlja.

Iz irskog saveza prijavili su izraelsku košarkašicu Sar Evropskoj košarkaškoj federaciji (FIBA Evropa) zbog komentara koje je iznela.

Meč je odigran u letonskoj Rigi zbog rata u Pojasu Gaze i uprkos tome što su irske košarkašice bile pod pritiskom da bojkotuju duel.

Irski sport za Palestinu, skup sportista iz te zemlje koji pružaju podršku Palestincima, bio je jedna od organizacija koje su pozvale na bojkot.

Džon Fihan, predsednik Košarkaškog saveza Irske, rekao je prethodno da bi odbijanje nastupa na toj utakmici dovelo do teških kazni i izbacivanja Irske iz takmičenja.

Takav potez bi „uništio reprezentativnu košarku Irske u narednih 10 godina“, dodao je.

U saopštenju pred utakmicu, iz irskog saveza su naveli da igračice neće „razmenjivati poklone i učestvovati u zvaničnom rukovanju, a tokom intoniranja himne stajaće pokraj klupe“.

„Potpuno podržavamo odluku naših košarkašica“, istakli su.

Sar, izraelska reprezentativka koja studira u Americi, rekla je da je „nije tajna da su one antisemitistički nastrojene, pa se možda zato očekuje žešća utakmica“.

„Znamo da nas ne vole, uvek ćemo dati sve na terenu, a posebno u ovom meču“, rekla je u intervjuu za sajt Košarkaškog saveza Izraela pred utakmicu.

Rat Izraela i Hamasa, koji upravlja Pojasom Gaze, počeo je 7. oktobra prošle godina, kada je u napadu palestinskih ekstremista na jug Izraela ubijeno oko 1.300 ljudi, a oko 240 oteto.

Usledio je napad Izraela, koji i dalje traje, a više od 27.700 Palestinaca je ubijeno, dok je najmanje 65.000 povređeno, kažu Hamasovi izvori.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari