Svijet

Neredi u Indiji zbog rušenja džamije, četvoro mrtvih

Neredi u Indiji zbog rušenja džamije, četvoro mrtvih
Foto: Twitter (X) | Neredi u Indiji zbog rušenja džamije, četvoro mrtvih

Najmanje četiri osobe poginule su u neredima na sjeveru Indije nakon što su vlasti srušile džamiju, tvrdeći da je izgrađena ilegalno, piše BBC.

Nasilje je izbilo u gradu Haldwani u pokrajini Uttarakhandu, nakon akcije rušenja džamija i drugih ilegalnih građevina. Vlasti su saopštile da je akcija pokrenuta kako bi se uklonile nezakonite građevine, uključujući džamiju i susjednu medresu (vjersku školu).

No, lokalni muslimani koji su se molili u džamiji smatraju takav potez neopravdanim i nepravednim.

Stotine prosvjednika i policajaca povrijeđeno je u sukobima koji su izbili juče naveče, a potvrđene su smrti četiri osobe..

Na snimkama se vidi kako protestanti pale vozila i bacaju kamenje, a policija na njih ispaljuje suzavac.

Okružni sud objavio je da su džamija i medresa srušene jer su nezakonito izgrađene na državnom zemljištu i nisu registrovane kao vjerski objekti, a ovo je već treći put u godinu dana da se u Indiji događaju nemiri i protesti zbog rušenja džamija, ali i stambenih zgrada koje su proglašene nelegalnima. Prošle godine indijske su vlasti u istoj pokrajini naredile deložaciju hiljadu ljudi iz nelegalno izgrađenih objekata, ali odluka je nakon ogromnih protesta povučena, prenosi Index.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije