Petak, 09.02.2024.

08:26

Bajden zadovoljan odlukom

Džozef Bajden izjavio je da je zadovoljan zbog toga što je specijalni tužilac Robert Hur doneo zaključak da protiv njega ne treba podnositi optužnicu.

Izvor: Tanjug

Bajden zadovoljan odlukom
Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Reč je o slučaju neadekvatnog rukovanja poverljivim dokumentima kada je 2017. napustio položaj potpredsednika Sjedinjenih Država.

"Specijalni tužilac saopštio je da sam u potpunosti sarađivao. Nisam blokirao istragu, niti tražio odlaganja", rekao je Bajden u vanrednom obraćanju povodom objavljivanja zaključaka istrage.

"Tvrdnje da sam namerno zadržao poverljiva dokumenta su pogrešne. Nisam prekršio zakon i za mene je ovaj slučaj zaključen", rekao je Bajden, prenosi Glas Amerike.

Kao primer saradnje sa istragom Bajden je naveo petosatni intervju raspoređen u dva dana tokom oktobra, u momentu sukoba Izraela i ekstremista Hamasa.
Bajden je kritikovao navode specijalnog tužioca Hura da se američki predsednik ne seća kada je njegov sin Bo preminuo, pominjući njegove probleme u pamćenju.

"Kako se usudio da učini tako nešto? Kada mi je postavljeno to pitanje u sebi sam pomislio da ih se ne tiče tako nešto", rekao je Bajden tokom obraćanja u Beloj kući.

"Moje pamćenje je sasvim dobro. Stariji sam čovek i znam šta radim", istakao je američki predsednik.

Tužilac Robert Hur rekao je da je odlučio da ne podiže optužnicu zato što je Bajden sarađivao u istrazi i zato što bi verovatno izazvao simpatije kao optuženi tokom suđenja.

"Razmatrali smo i to da bi se, na suđenju, gospodin Bajden poroti verovatno predstavio - kao što je to bio slučaj kad smo mi razgovarali sa njim - kao simpatični, dobronamerni stariji čovek sa lošim pamćenjem", napisao je Hur.

Njegov zaključak osiguraće da Bajden, za razliku od svog očekivanog rivala na izborima u novembru Donalda Trampa, nije u opasnosti da završi u zatvoru zbog pogrešnog rukovanja osetljivim vladinim dokumentima, navodi agencija Rojters.

Međutim, mogao bi da izazove dodatne probleme za 81-godišnjeg Bajdena koji pokušava da ubedi birače da nije previše star da dobije još jedan četvorogodišnji mandat.

Hur je napisao da je Bajdenovo pamćenje bilo "značajno ograničeno" kad je s njim razgovarao tužilački tim.

Bajdenov advokat branio je predsednikovo rukovanje dokumentima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: