Četvrtak, 08.02.2024.

17:21

Brnabić za TV Prva: "Vučić se u Njujorku bori za Srbiju, a opozicija da joj se oduzme suverenitet"

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je za TV Prva da je danas istorijski dan za Srbiju.

Izvor: B92

Brnabić za TV Prva:
Printscreen/TV Prva

Ona je govorila o situaciji na KiM, obraćanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sednici Saveta bezbednosti UN, kao i o obraćanju opozicije u Strazburu i tome kako su "zaboravili" da pomenu situaciju na KiM.

"Spremni su da zahtevaju ukidanje suvereniteta sopstvene zemlje i da zovu strance da odlučuju o tome šta će raditi ova zemlja, ko će je voditi i da se time ponose. Osećaj sramote je da postoje takvi ljudi. Mislim da niko neće biti kažnjen zato što su rezolucije EP neobavezujuće. Ako bi bile Srbija bi do sada bila kažnjena ozbiljno i to pet puta. Tražili su od Srbije da prestane da krši ustavni poredak Republike Kosovo, da je odmah prizna kao nezavisnu članicu. Evropski parlament je pozvao Evropsku komisiju da prekine naše integracije ukoliko ne uvedemo sankcije Rusiji i ništa se nije desilo", započela je premijerka Brnabić.

"Mislim da je ovo ponižavanje kakvo srpska opozicija nikada nije videla", dodala je ona.

Ona je naglasila da je Srbija tokom Prvog svetskog rata izgubila pola muške populacije kako bi sačuvala suverenitet.

"Sami su tražili da se njihovoj zemlji ukine suverenitet i da se pokrene međunarodna istraga. Naši preci su ginuli, deca su ginula da odbrane suverenitet i nisu dali međunarodnu istragu, a sada imate opoziciju koja to traži. Nikada nije bilo jasnije kakvu vrstu opozicije imamo, da oni žele da njih na vlast instaliraju stranci i da neće prezati ni od čega da se to dogodi. Ovo je pokušaj destabilizacije Srbije. Izbori su bili i izborna volja je stvarno jasna. Građani su rekli kakvu Srbiju žele", dodala je ona.

"Poslanici u EU su bili od strane nas pozvani da posmatraju izbore u Srbiji i oni su bili posmatrači. U zvaničnim zapisnicima nisu konstatovali ni jednu jedinu nepravilnost. Drugo, EU se nije udostojio da sačeka finalni izveštaj ODIR-a. Uprkos tome što evroparlamentarci nisu imali zamerke zvanično na izborni proces i preliminarni izveštaj ODIR-a vi ste imali danas rezoluciju o izborima u Srbiji a pitanje je na osnovu čega je ta rezolucija. Sve se zasniva na tome da su čuli, neko je rekao, zabrinuti smo zbog nazvaka da je možda nešto bilo. Na osnovu toga vi usvajate rezoluciju. Traže i da se ukinu svi pristupnu fondovi za građane Srbije", objasnila je Brnabićeva.

Ona je pojasnila da je opozicija tražila da se kazni Srbija jer oni nisu pobedili na izborima.

"Danas je istorijski dan"

Premijerka je zatim pričala o večerašnjem obraćanju Vučića pred Savetom bezbednosti UN.

"Danas je istorijski dan. Biće jedna od najvažnijih sednica SB. Vučić je jutros otputovao u Njujork i već popodne učestvuje u sednici u 15 časova po njihovom vremenu Dobro je što Srbija uživa toliki ugled jer je sednica zakazana na zahtev Srbije manje od 24 časa nakon što smo mi zahtev podneli. Mislim da će večeras govor Vučića biti prilično drugačiji. Molim građane da obrate pažnju na termine koje će Vučić koristiti jer nikada ranije nisu korišćeni. Oni će pokazati sa čime se Srbi suočavaju na KiM", objasnila je ona i dodala da se Vučić u Njujorku bori za Srbiju, a opozicija se bori samo za sebe, da se Srbiji oduzme suverenitet.

Ona je naglasila da opozicija u Evropskom parlamentu nije ni spomenula težak život i situaciju u kojoj se nalaze Srbi na KiM.

"Aleksandar Vučić se bori za suverenitet Srbije i za poštovanje jednakih prava. Takođe za poštovanje slobode, međunarodnih principa, Povelje UN i ja verujem da će biti mnogo ljudi širom sveta koji će to čuti i biti na strani Srbije."

"Pritisci su sve veći. Koristi se svaki momenat da se pritisci na Srbiju uvećavaju i ova rezolucija koja nema veze sa izborima, to jeste kazna i pritisak na Srbiju koja želi da bude samostalna i da samostalno donosi odluke", zaključila je premijerka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: