Svijet

Bura oko Takera Karlsona: Poznato kad i gdje objavljuje intervju s Putinom

Bura oko Takera Karlsona: Poznato kad i gdje objavljuje intervju s Putinom
Foto: Screenshot/X.com | Bura oko Takera Karlsona: Poznato kad i gdje objavljuje intervju s Putinom

MOSKVA - Intervju poznatog američkog novinara Takera Karlsona sa Vladimirom Putinom biće dostupan od 18 časova po istočnoameričkom, što je ponoć po srednjoevropskom vremenu.

Karlson, koji je u Moskvi intervjuisao ruskog predsednika Vladimira Putina, otputovao je iz Rusije letom preko Beograda.

Zbog intervjua sa Putinom, Evropska unija bi mogla da uvede sankcije Karlsonu, objavio je Njuzvik. Američki milijarder Ilon Mask uvjeren je da bi to bila uvreda za američku javnost.

Bivši voditelj Foks njuza Taker Karlson u objavi na društvenoj mreži Instagram naveo je da će intervju sa Vladimirom Putinom biti objavljen u 18 sati po istočnoameričkom vremenu, što je ponoć po srednjoevropskom.

Ruska agencija RIA novosti javila je da je Karlson sa aerodroma Šeremetjevo napustio Rusiju, avionom na liniji Moskva – Beograd, a na društvenim mrežama pojavile su se fotografije Karlsona u avionu.

Kremlj je prethodno potvrdio da je Karlson intervjuisao Putina, ocijenivši da ima stav koji se razlikuje od ostalih.

“Ni na koji način nije proruski, nije proukrajinski, već je pre proamerički”, naveo je Kremlj.

Taker Karlson je najavio da će intervju sa Putinom postaviti na svoju veb stranicu, kao i Ilon Mask, necenzurisano, na društvenu mrežu X.

Američki novinar smatra da građani SAD imaju pravo da znaju i ruski pogled na rat u Ukrajini.

Razgovor Karlsona sa Putinom je ujedno i prvi intervju ruskog predsjednika sa zapadnim novinarom od početka rata.

Posjeta Karlsona Rusiji naišla je na oštre kritike velikog broja američkih medija i pojedinih političara. Zbog intervjua sa Putinom, Evropska unija bi mogla da uvede sankcije Karlsonu, objavio je Njuzvik.

Tim povodom oglasio se i američki milijarder Ilon Mask, koji je poručio da bi uvođenje sankcija EU predstavljalo uvredu za američku javnost.

“Možemo da se slažemo ili ne sa Takerom, ali on je veliki američki novinar i takav postupak bi u velikoj mjeri uvredio američku javnost”, naveo je Mask.

Najava bivšeg voditelja Foks njuza Takera Karlsona da je intervjuisao ruskog predsednika Vladimira Putina naišla je na negodovanje mnogih novinara, od kojih neki kažu da bi Kremlj mogao da iskoristi taj intervju u propagandne svrhe.

U video snimku objavljenom na X.u, Karlson je rekao da želi da intervjuiše dugogodišnjeg ruskog lidera jer "Amerikanci imaju pravo da znaju sve što mogu o ratu u koji su umešani“.

"Sredinom marta u Rusiji bi trebalo da se održe predsjednički izbori, na kojima je zagarantovano da će Putin pobijediti. Putin je vjerovatno pristao na intervju sa Karlsonom jer misli da će to pomoći njegovoj kampanji", kaže Mihail Rubin, zamjenik glavnog urednika ruske istraživačke kuće Proekt Media.

“Karlson mora da shvati da je on dio kampanje za predsjedničke izbore i da će pomoći (Putinu), nažalost“, rekao je Rubin za Glas Amerike.

Rubin je dodao da će Karlsonov intervju vjerovatno biti iskorišćen za prikazivanje Moskve u pozitivnom svjetlu.

 “Najvažnije je prikazati da je Putin otvoren i da američki novinari mogu da rade unutar Rusije jer je Rusija otvorena i slobodna zemlja“, rekao je Rubin.

Ali ta priča je očigledno lažna, ističe Rubin, koji je pobjegao iz zemlje 2021. godine iz bezbjednosnih razloga.

“Ako odem u Rusiju, koliko sam shvatio, biću uhapšen sutradan“, rekao je Rubin, koji sada živi u Vašingtonu.

Drugi ruski novinari podijelili su slične kritike na društvenim mrežama.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da je intervju Karlsona sa Putinom snimljen u utorak.

Taker Karlson je desno orijentisan televizijski voditelj, koji je imao emisiju u udarnom terminu na Foks njuzu od 2016. do njegovog otpuštanja 2023. godine. Karlsonov odlazak uslijedio je ubrzo nakon što je Foks njuz pristao da plati preko 787 miliona dolara firmi Dominion voting sistem, koja je tužila televiziju za klevetu i širenje lažnih vijesti o pokradenim izborima 2020. Mnoge od tih vijesti širio je i Karlson.

Nakon što je optužio američke medije za “ulizivačke i motivacione intervjue” sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, Karlson je nastavio da tvrdi da "nijedan zapadni novinar nije potrudio da intervjuiše predsjednika druge zemlje u ovom sukobu Vladimira Putina“, prenosi Serbian Times.

Zanimljivo je da je čak je i Kremlj na neki način osporio tu tvrdnju Karlsona.

“Ne, gospodin Karlson griješi. U stvari, on to ne može da zna“, rekao je Peskov i dodao da Kremlj dobija mnogo zahtjeva za intervjue sa Putinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije