Budući auto-put Kuzmin – Sremska Rača: Ekonomsko povezivanje Srbije i BiH (VIDEO)

auto-put Kuzmin - Sremska Rača
KUZMIN/SREMSKA RAČA- Ministarstvo saobraćaja i infrastrukture Srbije najavljuje da će do kraja ove godine biti završen hiljaditi kilometar auto-puta u zemlji. Radovi se privode kraju na četiri deonice, Koševi-Trstenik, Adrani-Preljina, Pakovraće-Požega i Kuzmin-Sremska Rača, koje će povezati Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Celu trasu, budućeg auto-puta Kuzmin – Sremska Rača, pogledajte u videu:

Dok se čekalo na odobrenje trase auto-puta s bosansko-hercegovačke strane, sa srpske strane se aktivno radilo na projektu.

Iz „Puteva Srbije“ ističu da se radovi na deonici od Kuzmina do Sremske Rače privode kraju na svim objektima, nakon čega počinje asfaltiranje.

auto-put Kuzmin - Sremska Rača
Foto: Vojvodina uživo

Istaknuti objekti same deonice čine veliki most preko reke Save, osam manjih mostova, 11 propusta, pet nadvožnjaka i dve petlje – Bosutska i Kuzminska.

auto-put Kuzmin - Sremska Rača
Foto: Vojvodina uživo

Prvi direktni auto-put između Srbije i Republike Srpske u Bosni i Hercegovini će imati jedinstven zajednički granični prelaz na srpskoj strani. Planirano je da bude pušten u rad 2025. godine, kada se završe radovi na delu puta do Bijeljine, finansiranog od strane Vlade Srbije.

Izvođač radova, turska kompanija „Tašjapi“, trenutno ima problema u poslovanju, ali nadležni tvrde da to neće uticati na završetak projekta. Razvoj putne mreže ima ključnu ulogu u decentralizaciji i ekonomskom razvoju, povezujući delove zemlje i olakšavajući protok roba i usluga.

Stručnjaci ističu da će izgradnjom novih putnih pravaca doći do decentralizacije zemlje i omogućiti ekonomski razvoj nekih regiona koji do sada nisu bili adekvatno povezani.

Deonica Kuzmin-Rača, duga 18 kilometara, projektovana je za brzinu od 130 km/h s dve trake po smeru uz jednu zaustavnu. Očekuje se da će radovi na ovoj deonici biti završeni do kraja godine, a puna eksploatacija auto-puta zavisiće od intenziteta radova u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.