Vesti

0

Prinudno iseljenje Muzeja automobila, idu u privatne garaže

Izvor: N1

Prinudno iseljenje Muzeja automobila, idu u privatne garaže

Izvor: N1 printskrin

Ovoga jutra počinje prinudno iseljenje Muzeja automobila u Beogradu – zbirka Bratislava Petkovića, nekadašnjeg ministra kulture, koji je preminuo 2021. godine. Naime, Skupština grada nije obezbedila alternativni prostor, nakon što je zgrada u procesu restitucije vraćena starim vlasnicima.

 

Grad Beograd, koji je i osnivač pomenute gradske ustanove kulture, nije obezbedio niti privremeni, niti stalni alternativni prostor za muzej. Automobili, drugi eksponati i brojna arhivska građa, koja čini kolekciju od neprocenjive nacionalne istorijske i tehničke vrednosti, do daljeg će biti nedostupni javnosti.

Tu su brojna vozila i šlep službe AMSS koji odvoze jedan po jedan automobil, javlja reporterka N1. Tu automobili će biti razvezeni po brojnim garažama i prihvatiće ih određeni ljubitelji automobila.

Marko Miljković, kustos muzeja, kaže da u godini kada treba da se obeleži 30 godina rada muzeja – stavlja se katanac na tu lokaciju. Objašnjava da je u procesu restitucije zgrada vraćena starim vlasnicima, i da tu nije problem, a da je ono što je problem to što Skupština grada, koja je jedan od osnivača muzeja, 1994. godine, zajedno sa Petkovićem, nije ponudila nikakav alternativni prostor i sada se sve raseljava u privatnom aranžmanu tamo gde mesta ima.

„Čak i ovako relativno mali muzej je jako komplikovano raseliti. Kolekcija je jako bogata, nisu tu samo automobili, govorimo o starim delovima, starim alatima, fotografijama, dokumentima, ličnim predmetima Sretena Kostića, prvog šofera. Veliki broj predmeta treba pravilno raseliti“, kaže on.

Navodi da bi što pre trebalo naći alternativni prostor. Lični kontakti i prijatelji smeštaju ove automobile, ali to je privremeno rešenje, dodaje.

„To bi bila velika šteta, ovo je jedan od retkih tipova muzeja, ne samo kod nas, gde je jedini. I u čitavoj Evropi nema mnogo ovakvh, ovo predstavlja zaostavštinu tehničke kulture na ovim prostorima… Apelujem svim nadležnim gradskim i republičkim službama da se to stanje što pre reši, bojim se da ako to potraje nekoliko meseci, godina, da će to biti i kraj samog muzeja“, istakao je.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR