Poznata turistička destinacija ostala bez alkohola: Cene piva skočile 100 odsto

Ostrvska država Zanzibar u Indijskom okeanu suočava se s nestašicom alkohola.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 06.02.2024.

14:02

Poznata turistička destinacija ostala bez alkohola: Cene piva skočile 100 odsto
Ilustracija: EPA-EFE/WILL OLIVER

To preti turističkom sektoru jedne od najpopularnijih afričkih destinacija, piše BBC, a prenosi Indeks.

Turizam čini oko 90% inostranih prihoda tanzanijskog arhipelaga, a cene piva skočile su gotovo 100% nakon što je lanac snabdevanja prekinut iznenadnom promenom uvoznika.

Ministar turizma Zanzibara nedavno je podneo ostavku navodeći kao razlog loše uslove rada, ali neki njegovu ostavku povezuju s problemima sa snabdevanjem alkoholom.

Hotelijeri upozoravaju da bi problemi sa snabdevanjem alkoholom mogli dovesti do turističkog podbačaja Zanzibara, inače poznatog po peščanim plažama te prirodnim i kulturnim lepotama.

Problem sa zakonom, većinski muslimansko stanovništvo

Nekoliko hotela duž plaža Matemva na severu glavnog ostrva Zanzibara poslužuju samo bezalkoholna pića i ljudi na tom području moraju ići u glavni grad, Stoun Taun, kako bi kupili alkohol.

Lokalna proizvodnja alkohola zabranjena je u Zanzibaru, čije je stanovništvo većinom muslimansko. Većina alkohola koji se prodaje na otocima dolazi iz Tanzanije, dok se deo uvozi iz Južne Afrike.

Nestašica je krenula početkom ove godine kada je regulatorno telo, Zanzibar Liquor Control Board (ZLCB), odgodilo obnovu dozvola za tri etablirana uvoznika, One Stop, Scotch Store i ZMMI.

Nije jasno zašto trima firmama, koje su više od dve decenije snabdevale ostrvo alkoholom, nisu obnovljene licence.

Da bi uvoznici alkohola dobili licencu, moraju biti stanovnici Zanzibara s čistim poreskim papirima, skladištem i dostavnim vozilima.

Osim toga, uvoznici takođe moraju da plate godišnju naknadu od 12.000 dolara regulatornom telu Zanzibara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

10 h

Podeli: