Turizam Zanzibara ugrožen zbog nestašice alkohola, pivo poskupelo 100 odsto

Zanzibar je pogođen nedostatkom alkohola, što je pretnja turizmu ove države koja je jedna od vodećih turističkih destinacija u Africi.
Turizam Zanzibara ugrožen zbog nestašice alkohola, pivo poskupelo 100 odsto
Foto: Pixabay
Ova zemlja turizmom generiše 90 odsto prihoda iz inostranstva. Cena piva je porasla skoro 100 odsto nakon što je prekinut lanac snabdevanja, i to iznenadnom promenom uvoznika. 
 
Naime, cena piva je porasla sa jednog dolara na skoro dva dolara.
Ministar turizma Simai Mohamed Said je podneo ostavku, a kao razlog za to je naveo neodgovarajuće uslove rada. Međutim, pojedini su njegovu ostavku doveli u vezu s problemima sa zalihama alkohola. S druge strane, predsednik Husein Mvini tvrdi da je ministar bio u sukobu interesa.
 
Hotelijeri upozoravaju da bi spomenuti problemi mogli dovesti do toga da Zanzibar izgubi svoj turistički sjaj. Nekoliko hotela poslužuje samo bezalkoholna pića, a pojedini su primorani da idu u glavni grad, Stoun Taun, da bi došli do alkohola.
Domaća proizvodnja alkohola je zabranjena u zemlji u kojoj su muslimani većinsko stanovništvo. Većina alkohola se uvozi iz kopnenog dela Tanzanije, dok se deo uvozi iz Južne Afrike.
 
Prvobitna nestašica desila se početkom ove godine kada je Odbor za kontrolu pića (ZLCB) odložio izdavanje dozvola za tri etablirana uvoznika. Nije poznato zašto nije obnovljena dozvola ovim firmama koje se duže od dve decenije bave uvozom alkohola.
  • Zanzibar

    06.02.2024 11:28
    Je Pokrajina
    Sa najvećim ovlašćenjima u okviru Tanzanije

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja