Tenis

Bio jedan od najpoznatijih tenisera svijeta, danas neprepoznatljiv

Bio jedan od najpoznatijih tenisera svijeta, danas neprepoznatljiv
Foto: Twitter (X) | Bio jedan od najpoznatijih tenisera svijeta, danas neprepoznatljiv

Čak 14 Grand Slam turnira je osvojio i godinama bio sami vrh svjetskog tenisa, a danas ga teško prepoznaju na ulici.

Među 14 trofeja nema jedino Roland Garrosa, gdje je samo jednom i to 1996. igrao u polufinalu. Najuspješniji je bio na travnatoj podlozi, sa sedam Wimbledon naslova, im pet osvojenih US Open turnira, te je dva puta slavio u Australiji.

Vodio je žestoke borbe sa sunarodnjakom Andreom Agassijem, naročito na US Openu, a pamtimo ga i po finalu Wimbledona protiv Gorana Ivaniševića. Svojevremeno je ostao bez svih trofeja, jer su bili ukradeni, no 2011.. godine ih je dobio natrag.

Lopov je, prema dogovoru, ukradene vrijednosti ostavio u bolnici u predgrađu Los Angelesa, a Sampras se obvezao da neće poduzimati nikakve pravne akcije protiv njega. Također, lopov je odlučio zadržati Samprasov - namještaj.

52-godišnji Sampras posljednji put je igrao još 2003. godine. Prvu pobjedu ostvario je protiv Andrea Agassija na US Openu 1990. Sampras je također bio prvi na svijetu 1993. godine, a tu je poziciju držao 286 sedmica.

Nedavno su ga paparazzi ulovili na jutarnjoj kafi u Sturbucksu, ali se značajno promijenio. Tokom igračke karijere bio je glatko obrijan, dok sada ima kratku i čupavu bradu.

Više nema tamnu i kovrčavu kosu kao prije, dok je njegova odjeća također drugačija od uobičajene.

Nedavno je Sampras govorio o trenutku kada je donio odluku da završi karijeru.

“Upravo je nešto izašlo iz mene što zapravo ne mogu objasniti. Trenutak kada sam znao da ću otići u mirovinu bio je kada sam u Palm Desertu gledao Lleytona Hewitta kako igra meč prvog kola Wimbledona 2003., misleći da je to posljednje mjesto na kojem želim biti. Tada sam znao da sam gotov.”

Ovaj 52-godišnjak je jedan od najzaslužnijih što je tenis postao toliko popularan u prethodnih 30 godina, a svi pamte okršaje i rivalitet koji je imao svojevremeno sa sunarodnjakovm Andreom Agassijem.

 

Sampras je u svojoj karijeri osvojio ukupno 64 trofeja u singlu, a od njih 14 ih je na Grand Slamovima. Pored Agassija koji je bio njegov najveći rival ističu se i okršaji koje je imao protiv legendarnog Patricka Raftera.

Oni su se sastali 16 puta, a čak 12 mečeva pobijedio je Sampras. Što se tiče Agassija s njim je igrao 34 puta i uspio da pobijedi u 20 navrata što dovoljno pokazuje koje tada bio broj jedan u svijetu tenisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije