Premijerka Severne Irske želi referendum o ujedinjenju sa Irskom u narednih 10 godina

ova premijerka Severne Irske Mišel O'Nil izjavila je danas da se zalaže za referendum o ujedinjenju Irske u narednih deset godina.
U svom prvom intervjuu, nakon što je u subotu izabrana da vodi vladu tog dela Britanije, ona je rekla da njen izbor za premijera pokazuje promenu koja se dešava na tom ostrvu, preneo je Skaj njuz.
 
Mišel O'Nil (47) je postala premijerka posle dve godine političke paralize u Severnoj Irskoj. Ona je prva republikanska premijerka iz redova Šin Fejna, nekadašnjeg političkog krila Irske republikanske armije (IRA).
Prema njenim rečima, Šin Fejn može da deli vlast sa do sada vladajućom Demokratskom unionističkom strankom (DUP), iako su unionisti posvećeni zadržavanju Severne Irske u sklopu Velike Britanije.
 
"Možemo da podelimo vlast i da Severnu Irsku učinimo stabilnom, možemo da radimo zajedno svaki dan u pogledu javnih usluga, a takođe i da sledimo legitimne težnje", rekla je ona.
Za zamenicu premijera Severne Irske izabrana je članica DUP, Ema Litl-Pengeli.
 
Na pitanje da li je "očekuje referendum o ujedinjenju ostrva u narednih 10 godina", Mišel O'Nil, koja je potpredsednica Šin Fejna, odgovorila je potvrdno.
 
"Da, verujem da smo u deceniji raznih mogućnosti. Toliko se stvari menja. Ranije se nije moglo ni zamisliti da premijer Severne Irske bude nacionalistički republikanac", dodala je ona.
 
Sa svoje strane, britanska vlada je saopštila da ne vidi realne izglede za takav referendum i veruje da je budućnost Severne Irske zagarantovana decenijama koje dolaze u okviru Ujedinjenog Kraljevstva, piše u dokumentu objavljenom prošle nedelje.
 
Posle pobede njene stranke na izborima u maju 2022. godine, liderka Šin Fejna u Severnoj Irskoj bila je sprečena da preuzme dužnost zbog bojkota zajedničkih institucija članova DUP.
 
DUP je trgovinske aranžmane posle istupanja Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (Bregzit) ocenio kao pretnju za pozicije Severne Irske u okviru Velike Britanije. Međutim, prošle nedelje je zaključen dogovor sa britanskom vladom o tom pitanju, što je omogućilo ponovni rad parlamenta Severne Irske.
  • zztop

    06.02.2024 18:08
    I kurti će raspisati referendum da prisajedini srbiju kosovu ...
  • Francusko-Nemački

    05.02.2024 10:03
    Nek Britanci ptrimene Francusko-Nemački plan za Severnu Irsku ! Kako ono kažu, "da normalizuju odnose" hahaha! Ili kako ono kažu radi "stabilnosti regiona" hahaha!
  • Aleksej

    05.02.2024 09:36
    Xexe
    Dogodine u Belfastu X)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.