Akcije Lenova najslabije od oktobra 2021. godine

Akcije proizvođača računara Lenovo prošle su sedmice pale 12 odsto, najviše od oktobra 2021. godine.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 04.02.2024.

12:32

Akcije Lenova najslabije od oktobra 2021. godine
Ilustracija: Depositphotos/Thomaspajot

Akcije su pale 26 posto ove godine, a Morgan Stanley je smanjio ocenu akcije zbog manje potražnje za personalnim računarima.

Računarski div izbrisao je ukupno 1,8 milijardi dolara vrednosti u svojoj najgoroj sedmici od oktobra 2021. godine, dok investitori žure da prodaju kineske kompanije koje bi se mogle suočiti sa sankcijama SAD. Lenovo sa sedištem u Pekingu smatra američke agencije glavnim klijentima, a kinesku vladu značajnim indirektnim akcionarom.

Lenovo na neki način prati lošu sudbinu kineskog tržišta kapitala u poslednje vreme.

Kina je ponovno bila zavijena u crveno, gde je sedmica započela vešću da je sud u Hong Kongu zatražio likvidaciju nekretninskog diva Evergrandea u dugovima. Uprkos nedavnim merama kineskih vlasti (između ostalog, centralna banka je smanjila stopu obavezne rezerve), poverenje odbija da se vratiti na tržište.

Srednji indeks u Šangaju u pet je dana izgubio 6,2 posto, što je najveći sedmični gubitak od oktobra 2018., dok je u Shenzhenu indeks pao za čak 8,1 posto, najviše u tri godine. Samo ove godine, tržišna kapitalizacija akcija uvrštenih u Kinu i Hong Kong pala je za trilion dolara. Međunarodni monetarni fond je u najnovijoj procjeni objavio da će ove godine rast kineskog BDP-a iznositi 4,6 posto, nakon prošlogodišnje prognoze od 5,2 posto. Do 2028. rast će se usporiti na 3,5 posto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: