Pet stvari koje nikako ne bi trebalo da držite na frižideru 1Foto: Ansgar Werrelmann / Carte Blanche / Profimedia

 

Iako deluje sasvim uobičajeno, na frižideru ne biste trebalo tek tako da ostavljate pojedine stvari – a evo i zašto.

Postoji mnogo razloga zašto ne bi trebalo da koristite gornji deo frižidera, ali jedan od njih je svakako protok vazduha. Vatrogasac Džej Flin iz Denvera navodi da frižider oslobađa toplotu u procesu hlađenja i zamrzavanja hrane, a ta toplota mora negde da ode. Da bi ga raspršili, frižideri imaju kondenzatore koji se mogu nalaziti na vrhu, u zavisnosti od modela.

Takođe, stručnjak za bezbednost Rebeka Edvards navodi da bi ostavljanje stvari na frižideru moglo skratiti „život” vašeg frižidera, ali to nije sve. Prekomerno nakupljanje toplote takođe može dovesti do požara.

U nastavku je spisak pet stvari koje ne bi trebalo da se drže na frižideru.

Hleb

Hleb i druga peciva se brzo pokvare, a ako ih ostavite u frižideru, možete samo dodatno ubrzati proces. Protok vazduha je topao, što isušuje hranu i može je učiniti ustajalom.

Mali aparati

Ostavljanje uređaja koji se ne koriste svakodnevno, kao što su tosteri ili blenderi, mogu postati potencijalni problemi. Stvari poput aparata za kafu mogu savršeno stati na vrh frižidera, ali se lako mogu pomeriti i pasti. Svaki put kada otvorite i zatvorite vrata, uređaji se lagano pomeraju, potencijalno se približavajući kraju frižidera.

Kutije za žitarice

Ponekad kutije za žitarice ne mogu da stanu u ormare, pa ih ljudi često ostavljaju na frižideru. Nažalost, ni ovo nije dobra ideja. Lagane i nestabilne kutije za žitarice nose tri opasnosti. Oni su zapaljivi, blokiraju ventilaciju i mogu pasti na vas ili iza frižidera.

Vino

Vino ne treba ostavljati na toplim površinama jer za samo 30 minuta može ozbiljno oštetiti aromu, ukus i boju. Niske temperature u frižideru takođe nisu dobre za dugotrajno skladištenje.

Začini

Poput vina, začinima je potrebno odgovarajuće skladištenje da bi održali vrhunsku svežinu i ukus. Za razliku od vina, začini ne postaju bolji sa godinama. U najboljem slučaju, imate jednu do četiri godine da ih koristite. Držanje začina na vrhu frižidera nije dobar plan, prenosi klix.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari