Marinković: Do polovine veka nestaje 3.000 sela u Srbiji, realno i smanjenje proizvodnje hrane

Demograf Ivan Marinković naveo je da će se do polovine veka, oko 3.000 sela u Srbiji potpuno ugasiti.
Marinković: Do polovine veka nestaje 3.000 sela u Srbiji, realno i smanjenje proizvodnje hrane
Foto: 021.rs

On je rekao za Večernje novosti da su u pitanju mahom zaseoci i sela sa maksimalno 500 stanovnika.

"U poslednjih pet godina beleži se smanjenje broja poljoprivrednika od deset odsto, koje je pokazao popis poljoprivrede, a to je 50.000 gazdinstava manje nego što je bilo", rekao je Marinković.
Naveo je da neka od sela, pogotovo u istočnoj i južnoj Srbiji, nikada nisu imala više od 100 stanovnika.
 
"Takva sela se gase, a ona nešto veća nemaju šansu za revitalizaciju. Tu ni migranti neće dolaziti da ih ožive i sa tim moramo da se pomirimo", rekao je Marinković.
 
Prema njegovim rečima, najveću šansu da opstanu imaju sela u blizini gradova, koja su dobrim saobraćajnicama povezana sa centrima i imaju dobru infrastrukturu i sadržaje.

"Budući da su individualni poljoprivrednici, kojih ima daleko više nego pravnih lica i preduzetnika, sve stariji, realnost je da će se smanjiti i proizvodnja hrane. Sela u kojima je dominantno starije stanovništvo prirodno se gase, a ugasiće se i ona u kojima nema žena u fertilnom dobu", rekao je Marinković.

  • Sesula

    04.02.2024 07:10
    Realnost
    Ta sela kad se ugase treba krenuti u ukrupnjivanje poseda.Dati ljudima po 20 hektara,polj.masine,subvencije,strucnu podrsku i resen problem.A da neko zivi na selu od 2 hektara bez mogucnosti dopunskog zaposlenja , tesko.Drugo resenje su mali proizvodni pogoni da bi ljudi imali gde da rade a da ne putuju.
  • cuj sela

    04.02.2024 01:53
    Do polovine veka nestaje vise od pola Beograda i Novog Sada
  • ...

    04.02.2024 01:41
    Bitne su parole i busanje u prsa, ne sela.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija