Region

0

Džaferi: Članstvo u EU ostaje strateški cilj Severne Makedonije

Izvor: Beta

Džaferi: Članstvo u EU ostaje strateški cilj Severne Makedonije

Izvor: Beta/VLADA SEVERNE MAKEDONIJE

Novi premijer Severne Makedonije Talat Džaferi izjavio je danas da članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj Severne Makedonije.

"Članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj Republike Severne Makedonije, a ispunjavanje obaveza koje su deo Pregovaračkog okvira ostaje čvrsto zalaganje Vlade", rekao je Džaferi na sastanku sa evroposlanikom Ilhanom Ćučukom, izvestiocem u Evropskom parlamentu za Severnu Makedoniju.

Kako je saopštila Vlada u Skoplju, Džaferi i evroposlanik Ćučuk razmenili su mišljenja o postignutim reformama u Severnoj Makedoniji, kao i o dinamici odnosa između zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije.

​Ističe se da su se saglasili da je nastavak procesa proširenja u interesu Evropske unije i da će tako zemlje Zapadnog Balkana biti fokusirane na jačanje implementacije reformskih procesa.

Na sastanku Džaferija i Ćučuka, dodaje se, "razmenjena su mišljenja o napretku Severne Makedonije u kontekstu integracije u Evropsku uniju, kao i o unutrašnjoj političkoj situaciji pred predstojeće parlamentarne i predsedničke izbore".

Džaferi (DUI) je funkciju premijera prelazne koalicione vlade SDSM i DUI za sprovođenje izbora u ponedeljak preuzeo od svog prethodnika lidera SDSM Dimitra Kovačevskog i prvo se u utorak sreo sa šefom delegacije Evropske unije, a dan kasnije sa ambasadorima Albanije i Kosova. 

Parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji biće 8. maja, u sredu, zajedno sa drugim krugom predsedničkih izbora. Prvi krug za izbor predsednika biće u sredu 24. aprila.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR