Osam meseci posle velikih oluja: Šteta u Novom Sadu i Bačkoj Palanci i dalje nije sanirana

Posledice olujnog nevremena koje je prošlog leta pogodilo Vojvodinu i dalje su vidljive.
Osam meseci posle velikih oluja: Šteta u Novom Sadu i Bačkoj Palanci i dalje nije sanirana
Foto: 021.rs (ilustracija)

Pojedini objekti su renovirani, a neki ni posle šest meseci od oluje nisu sanirani, dok su šumska područja u Bačkoj Palanci i Begeču potpuno devastirana, piše Euronews Srbija.

U nevremenu je tada porušena kuća Teodora Kezmića iz Čelareva, koja je renovirana nakon razorne oluje. Opština Bačka Palanka mu je obezbedila sav građevinski materijal, a on je sa majstorima uradio ostatak posla.
 
Da bi nastavila da živi u kući sa koje je nevreme prošle godine oduvalo krov, Varvara Lukač iz Begeča je morala je odmah da kupi nov i to po ceni od oko 3.500 evra, a novac je pozajmila. Kako piše Euronews, Grad Novi Sad joj je, sa druge strane strane, na račun odštete uplatio 100.000 dinara, tek manje od trećine uloženog novca.
 
"Svi drugi su mi rekli da treba da budem zadovoljna što sam uopšte dobila bilo kakvu odštetu i što je ona legla nakon par meseci na moj račun", rekla je Lukač za Euronews Srbija.
Potkrovlje zgrade na Limanu u Fruškogorskoj potpuno je uništeno u prošlogodišnjoj oluji. Tako su porodice koje su živele u osam stanova morale da se isele. Među njima je i porodica Dejana Ivaniševića.
 
On objašnjava da je potkrovlje nadograđeno pa postoje problemi sa papirima i da je to razlog zašto Grad nije odmah mogao da krene u sanaciju.
 
"I evo konačno je Grad odlučio da lupi šakom o sto i da kaže - mi to saniramo. Osam porodica, osam stanova je nefunkcionalno čitavih šest meseci ali ja se nadam srećnom kraju", kaže Ivanišević za Euronews Srbija. 
 
Od posledica oluje stradalo je i više od 2.000 hektara šume u Vojvodini i to najviše u Bačkoj Palanci i okolini Begečke jame. 

Ta područja su potpuno devastirana, a iz JP "Vojvodina šume", sa druge strane, uveravaju da sanacija teče i brže nego što su planirali.

  • Milenko

    03.02.2024 21:34
    Osiguranje
    Aman ljudi, država ne može baš sve da plati, ni ovde, a ni na zapadu to nije slučaj. Lično, plaćam osiguranje kuće, plaćam osiguranje života, plaćam osiguranje od težih bolesti i povreda.....ali najlakše je kad se desi nešto tražiti od države..
  • Tommy gun

    02.02.2024 17:23
    Osiguranje?
    Osiguranje nije velika stavka u kućnom budžetu. Stambene i poslovne objekte sam osigurao i bez problema naplatim štetu kada do nje dođe. Isto važi i za poljo parcele, .... Vezano za julsko nevreme, imao sam 2 polupana prozora jer je komšina roletna doletela.
  • Voćar

    02.02.2024 16:22
    Poljoprivrednik
    Da li će država, uopšte, razmatrati i nadoknaditi stetu od oluje, nama poljoprivrednicima? Niko se ne oglašava. Na voćnacima su ogromne štete!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina