Kompanije investicionog fonda Salford u Srbiji, mlekare na čelu sa Imlekom, fabrika vode Knjaz Miloš i konditorski koncern Bambi-Banat, spremne su za prodaju strateškim investitorima, potvrdio je za Danas Rade Pribićević, direktor za korporativne poslove Dunav hrana grupe, kompanije u okviru Salforda pod čijim okriljem posluju njihove srpske firme. Istakavši da ne zna da li će Salford već ove godine prodati svoju imovinu u Srbiji, jer to zavisi od ponuda investitora, Pribićević je dodao da je do sada interesovanje pokazalo više velikih kompanija. On je, međutim demantovao da je hrvatski Agrokor u pregovorima za kupovinu Knjaz Miloša, okarakterisavši tu vest plasiranu u pojedinim medijima kao dezinformaciju.

Prema Pribićevićevim rečima, još nije poznato da li će Salford sve kompanije prodati ove godine, kao ni to da li će zadržati manjinski udeo u nekima od njih, „jer to ne zavisi samo od nas, već od sveukupnih okolnosti“.

– Mi smo investicioni fond, što znači da imamo određene investicione cikluse, koji obično traju do pet godina, tako da je već trebalo da izađemo iz ovih ulaganja. Ali, zbog ekonomske krize to se još nije dogodilo i ne može se reći kada ćemo tačno prodati firme. Raspoloženi smo da nađemo nove vlasnike, ali ostaje otvoreno pitanje da li će do realizacije prodaja doći ove godine i da li za sve firme ili samo za neke. Imali smo kontakte sa raznim kompanijama, koje su uglavnom sve veliki strateški investitori, za razliku od nas, koji smo bili finansijski investitor – kaže Pribićević, koji nije želeo da precizira o kojim je korporacijama reč.

Na podsećanje da su ranije za Knjaz Miloš bili zainteresovani i francuski Danone i američka Koka Kola i upitan u vezi kontakata sa regionalnim igračima, Pribićević je konstatovao da su interesovanje pokazale i velike međunarodne korporacije i manje regionalne kompanije.

Prema Pribićeviću, Salford je do sada uložio oko 200 miliona dolara samo na kupovinu firmi u Srbiji i još 200 miliona evra na investicije i očekuje da prodajom ostvari profit, koji bi, kako potvrđuje, u normalnim uslovima poslovanja trebalo da bude veći nego da je fond investirao u Zapadnoj Evropi, na primer.

– Ali, zbog krize, sve što je do sada bilo pravilo više ne važi, tako da ćemo videti kakav će biti rezultat – zaključuje Pribićević.

Manji profit zbog krize

Prema ranijim izjavama generalnog direktora Salforda u Srbiji Slobodana Petrovića, njihove kompanije sada beleže manje profite nego pre krize, zbog čega je moguće da prilikom prodaje na nekim firmama i izgube novac, kao recimo na Knjaz Milošu, u koji je ovaj fond do sada uložio oko 150 miliona evra. Petrović je pre par meseci izjavio i da je interesovanje za Knjaz Miloš do tada pokazalo 11 investitora, uključujući fondove iz Italije i Austrije i Karlsberg, ali da ni u jednom slučaju nije došlo do realizacije posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari