Najnovije vesti
Slobodno vreme
Sud u Hrvatskoj doneo odluku da FNR Jugoslavija više nema prava na vinograd u Zagorju

NIJE PRVOAPRILSKA ŠALA Sud juče OTEO VINOGRAD FNR Jugoslaviji, na oglasnoj tabli OKAČIO OBAVEŠTENJE

Federativna narodna republika Jugoslavija izgubila je pravo zaloga na imovini zagorske obitelji iz okoline Tuhelja. Ne, ovo nije vic, iako ni FNRJ, ni SFRJ ne postoje već dugo.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Vinograd - ilustracija Foto: Shutterstock / Ringier
Vinograd - ilustracija

Uknjižba prava zaloga na šumama, pašnjacima i vinogradu ukupne površine oko 5000 kvadratnih metara upisana je 13. novembra 1939. godine u korist FNR Jugoslavije, i to zbog duga glavnice u iznosu od 7 dinara.

Nakon 85 godina, sud u Klanjcu je u sredu donio odluku da se “na temelju Zakona o zemljišnim knjigama, po službenoj dužnosti određuje brisanje založnog prava u knjizi nekretnina, na navedenom vlasničkom delu u katastarskoj opštini Črešnjevec”.

Imovina upisana 1939. a FNRJ osnovana tek 1945.

Odluka je dostavljena vlasniku nekretnina, a FNR Jugoslavija o svemu je obaveštena putem e-Oglasne table suda. To je važno jer se državi koja je imala upisan zalog na nekretninama ostavlja pravo prigovora.

“Protiv ovog rešenja može se izjaviti prigovor. Prigovor se izjavljuje ovom sudu u roku 15 dana od dana dostave ovog rešenja, elektronskim putem javnog beležnika ili advokata”, izvestili su sa suda nepostojeću državu.

U doba dok se teret upisivao, u novembru 1939. godine, to je područje zapravo bilo u sastavu Kraljevine Jugoslavije. Federativna narodna republika Jugoslavija je proglašena 1945. te je trajala do 1963. godine, kad je proglašena SFRJ. SFR Jugoslavija pravno je prestala da postoji 27. aprila 1992. godine.

(Danica.hr)