Svijet

Sudije odbile veći dio optužbi Ukrajine protiv Moskve

Sudije odbile veći dio optužbi Ukrajine protiv Moskve
Foto: Tanjug/AP | Sudije odbile veći dio optužbi Ukrajine protiv Moskve

Sudije Međunarodnog suda prave utvrdile su da je Rusija prekršila elemente antiterorističkog sporazuma UN, ali su odbile da donesu odluku o optužbama Kijeva da je Moskva odgovorna za obaranje aviona "MH17" kompanije "Melezija erlajns" iznad istočne Ukrajine 2014. godine.

U istoj presudi, sudije MSP-a utvrdile su da je Rusija prekršila sporazum o zabrani diskriminacije time što nije podržala obrazovanje na ukrajinskom jeziku na Krimu nakon pripajanja poluostrva 2014. godine

Sud je odbio zahtjeve Ukrajine da naloži reparacije za oba kršenja i samo je naredio Rusiji da se pridržava sporazuma.

Ukrajina je podnijela tužbu MSP-u 2017. godine, optužujući Rusiju da je prekršila antiteroristički sporazum finansiranjem proruskih snaga u Ukrajini.

Sudije su rekle da je Moskva prekršila antiteroristički sporazum UN tako što nije istražila vjerodostojne navode da su neka sredstva poslata iz Rusije u Ukrajinu da bi se eventualno finansirale terorističke aktivnosti.

Vijeće od 16 sudija naložilo je Rusiji da istraži sve vjerodostojne navode o finansiranju terorizma, ali je odbilo zahtjev Kijeva za reparaciju.

Sud je odbio da donese odluku o rušenju "MH17", rekavši da se kršenje zakona protiv finansiranja terorizma odnosi samo na novčanu i finansijsku podršku, a ne na snabdijevanje oružjem ili obuku, na šta je ukazala Ukrajina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije