Romana Polanskog (76) publika će moći da vidi na crvenom tepihu u Kanu, ali teško da će tako nešto biti moguće u Veneciji ili na dodeli Oskara. Pošto je reditelj oslobođen iz kućnog pritvora u Švajcarskoj, za njim i dalje ostaje Interpolova poternica koja je na snazi u 188 zemalja. SAD će nastaviti da ga proganjaju kako bi odgovarao za slučaj silovanja maloletnice iz 1977. godine. To znači da je, zasad, Polanski bezbedan samo u Francuskoj i Poljskoj, i Švajcarskoj posle oslobađajuće presude koja je zapanjila Amerikance. Sada se navodi da je Polanski u istoj situaciji kao i pre godinu dana – sme da putuje samo u pomenute zemlje, kao i one koje nemaju potpisan ugovor o ekstradiciji sa SAD.

Doduše, treba podsetiti da iako većina evropskih zemalja ima aranžmane sa Vašingtonom o izručenju pojedinaca, Polanski je svoj poslednji film „Pisac iz senke“ snimao prošle godine u Nemačkoj, a pre hapšenja u septembru je posetio Austriju. S obzirom na najnovije izjave zvaničnika iz ove dve zemlje (ministar pravosuđa Nemačke Urlih Štaudlig je rekao da Polanski nije na njihovoj listi traženih osoba) izgleda da će moći da ih i dalje slobodno posećuje. Švajcarski mediji skreću pažnju na jednu drugu činjenicu, a to je da „bogati i moćni“ imaju poseban tretman u ovoj alpskoj zemlji. „Da je bilo reči o nekom nepoznatom amaterskom glumcu, taj bi već uveliko bio pred američkim sudom“, pišu tamošnji mediji.

Planovi Polanskog su, za sada, nepoznati. Ljudi bliski njemu kažu da će možda raditi filmsku verziju brodvejske predstave „God of Carnage“. A, takođe, izgleda da će već za vikend putovati u Švajcarsku gde će na čuvenom džez festivalu u Montreu gledati nastup svoje supruge, francuske glumice i pevačice Emanuel Sinje.

GEJMER: Dosta više!

Samanta Gejmer, žena koja je kao tinejdžerka bila žrtva Romana Polanskog, kaže da optužba treba da bude odbačena. „Dosta je više!“, ponavlja Gejmerova koja smatra da je slučaj trebalo da bude zaključen još pre 33 godine. Njoj je zabranjeno da govori o poravnanju oko sudske tužbe koju je imala protiv Polanskog, ali kaže da to nije uticalo na njeno viđenje stvari. „Ovako sam se osećala od početka“, kaže žena koja je bila 13-godišnja žrtva silovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari