Vesti

0

Opozicija o rudniku litijuma: Između zločina, pustoši i uništenja zdravlja

Izvor: N1

Opozicija o rudniku litijuma: Između zločina, pustoši i uništenja zdravlja

Izvor: Pixabay

Sudeći po reakcijama opozicionih parlamentarnih stranaka, otvaranje rudnika litijuma u plodnom i vodom bogatom kraju zapadne Srbije nije prihvatljiva opcija.

Sve partije i pokreti koje je kontaktirala redakcija N1, izjasnili su se protiv otvaranja rudnika litijuma u dolini Jadra. Time je poslata nedvosmislena poruka vlastima, koje su posle decembarskih izbora ponovo počele da govore o pokretanju ovog napuštenog projekta.

NPS: Profit kompanija, ljudima pustoš

Stav Narodnog pokreta Srbije je da se u Srbiji neće otvarati novi rudnici, „pa tako neće biti ni istraživanja ni kopanja litijuma u našoj zemlji“.

„Tako nešto donelo bi samo profit stranim kompanijama, a nama pustoš – zagađene reke i vazduh, prazne kuće i masovna napuštanja mesta u okolini rudnika. Predsednik NPS Miroslav Aleksić imao je odličnu ideju – kako u Nemačkoj ima više litijuma nego u Srbiji, predlažemo da se u Srbiji napravi fabrika baterija za automobile, a da se litijum kopa u Nemačkoj“, navodi se u odgovoru NPS na pitanja N1.

U NPS smatraju da su tvrdnje ove vlasti da će strane kompanije poštovati najviše ekološke standarde potpuno „neosnovane i neuverljive“.

“Da nisu sposobni tako nešto da sprovedu pokazuje i činjenica da su rudne rente kod nas najmanje na svetu. Dakle, beda, siromaštvo i pustoš nama, a stranim kompanijama ogroman profit“, naveli su.

Iz NPS ističu da je vidljivo da vlast ovu priču nije napustila, već pauzirala zbog velikog protivljenja i nezadovoljstva građana.

„Kako im tada nije prošlo, neće ni ovaj put. Jedini logičan i mogući razlog ponovnog pokretanja te priče je pokušaj aktuelne vlasti da se izvođenjem takvih projekata aboliraju pred strancima zbog izborne krađe. Mi se iskreno nadamo da to nije cena demokratije i grubog kršenja izborne volje naroda“, dodali su.

DS: Otvaranje rudnika spada u kategoriju zločina

Branimir Jovančićević, profesor na Hemijskom fakultetu u Beogradu i potpredsednik Demokratske stranke, rekao je za N1 da su se „kao hemičari, sa naučnog aspekta obradovali kada je 2006. godine pronađen jadarit, a da nisu ni slutili šta će se u budućnosti dešavati“.

„Ovu priču prati netransparentan proces. Ni stručna javnost ni građani nisu bili upoznati sa idejom. Ceo proces je dogovarao mali broj ljudi. To sve rađa opravdanu sumnju da se radi o korupciji, koja je postala životna filozofija u Srbiji. Rudna renta je mala i nedovoljna. Ovaj projekat donosi štetu i za državu i za građane, dok koristi mogu da imaju samo pojedinci“, kaže on.

Ističe da dobijanje litijuma iz stene zahteva agresivan tehnološki proces, za koji je predviđena ogromna upotreba izuzetno toksične sumporne kiseline.

„Iako bi se preduzele sve mere predostrožnosti i najmanji akcident bi doneo strašno veliko devastiranje životne sredine. S druge strane u tom područiju se nalazi veliko ležište podzemnih voda, čija prerada je laka. One mogu da zadovolje potrebe Bačke i Banata, regije koje imau problem sa vodama“, dodaje.

On kaže da vlasti proturaju razne teze, koje se često tiču nalazišta u Nemačkoj.

„To su skroz drugačiji procesi koji ni izbliza nisu toliko opasni po okolinu i zdravlje. U pitanju su geotermalni izvori koji ne zagađuju. Osim toga, Nemačka ima visoke standarde zaštite životne sredine, a tamo se i poštuju zakoni. Mi u Srbiji imamo 40 zakona koji se bave zaštitom životne sredine. Kada bismo ih poštovali, ne bi bilo hemije i životne sredine i kada bismo ih poštovali i radili po njima, mi bismo imali životnu sredinu kakva je u Švajcarskoj, Danskoj ili Finskoj, Sloveniji. Mi ne poštujemo zakone i u takvim uslovima otvaranje rudnika spada u kategoriju zločina“, smatra.

Mi, glas iz naroda: Zakazali smo protest

Pokret „Mi, glas iz naroda“ je protiv otvaranja rudnika litijuma u Srbiji. Kako je za N1 rekao Branimir Nestorović, protest je zakazan.

„Mi ćemo već 8. februara organizovati protest u Valjevu protiv Rio Tinta, koji će predvoditi profesor Šumarskog fakulteta Ratko Ristić“, rekao je Nestorović za N1.

On je najavio da će protest biti organizovan sa Dušanom Tufegdžićem i njegovom organizacijom „Buđenje“. Tufegdžić je na republičkim izborima održanim 17. decembra bio na listi Narodne stranke.

ZLF: Spisak štetnih uticaja na zdravlje građana

Natalija Stojmenović, odbornica Zeleno-levog fronta, kaže da kada je rudnik u pitanju, vlastima u Srbiji je najvažniji profit kompanije.

„Profit Rio Tinta je za ovu vlast apsolutno i jedino važno pitanje i za to su spremni na sve, pa i na to da to plate našim zdravljem i budućnošću više desetina hiljada ljudi“, kaže Stojmenović za N1.

Ona ističe kako nema nikakve sumnje da je ovaj projekat štetan i da nema nikakav opravdani razlog da se kao takav sprovede.

„Podsetiću da smo mi pre više od godinu dana podneli krivičnu prijavu protiv Vladimira Orlića koji je dok se bavio krađom izbora uspeo i da ukrade 38 hiljada potpisa narodne inicijative protiv iskopavanja litijuma“, rekla je ona.

Stojmenović kaže da je projekat Jadar najobičniji spisak štetnih uticaja na zdravlja građana iza koga se krije veliki profit.

„Da se radi kako treba i da se istraživanja vrše bezbedno ne bi se krili potpisi. Jasno da sa ovakvim projektom i rudnu rentu i zaradu ćemo potrošiti na lečenje građana. Profit ne sme da bude alternativa za zdravlje i budućnost naših građana“, smatra Stojmenović.

SSP: Imaginarni profit nije važniji od života

Stranka sobode i pravde decidirano je protiv otvaranja rudnika liitjuma u Srbiji.

„Protiv smo iskopavanja litijuma jer ne postoji tehnologija koja omogućava vađenje litijuma bez zagađenja životne sredine. Nikakav imaginarni profit nije važniji od ljudskih života“, poručuju iz SSP.

POKS: Ne postoji prihvatljiva eksplaotacija litijuma

Predsednik POKS-a Vojislav Mihailović u pisanoj izjavi za javnost naveo je da ne postoji ekološki prihvatljiv i po životnu sredinu bezopasan način eksploatacije litijuma i da je to razlog zašto u EU nema nijednog rudnika litijuma. Kazao je i da proizvodnjom litijuma EU želi da smanji zavisnost od uvoza te sirovine iz Kine.

„Zašto se Srbija postavlja kao oruđe protivno geopolitičkim interesima prijateljske Kine i to po cenu uništenja sopstvene prirode prljavim tehnologijama koje nigde u EU ne mogu dobiti dozvolu za rad“, upitao je Mihailović.

Predsednik POKS-a je naveo i da je pred prošle izbore „upravo aktuelna vlast“ raskinula sve ugovore sa kompanijom Rio Tinto zbog pritiska javnosti.

„Kroz učestala ponavljanja u javnosti predsednika države i premijerke da je raskid tih ugovora bila greška, očigledno je da vlast nije odustala od tog projekta“, ukazao je Mihailović.

Novi DSS: Nesagledive posledice

Nova demokratska stranka Srbije odlučno se protivi iskopavanju litijuma u Srbiji. Sve dosadašnje studije, kako samog Rio Tinta, tako i domaćih naučnika, prema rečima stručnjaka ukazuju da bi eksploatacija litijuma, konkretno u zapadnoj Srbiji, dovela do nesagledivo štetnih posledica po životnu sredinu i po zdravlje ljudi.

„Korišćenje stotina tona sumporne kiseline i eksploziva na dnevnom nivou, trovanje podzemnih voda, reka, šuma i plodnog zemljišta, sleganje terena, bez kojih nema iskorišćavanja jadarita, te formiranje deponija, uništavanje biljnog i životinjskog sveta i zdravlja ljudi, kao i činjenica da i u onim državama gde se eksploatiše litijum to nikada nije slučaj u naseljenim mestima, odnosno da se on crpi na drugačije načine nego što bi to bio slučaj kod nas, dovoljan su argument da se sa ovim projektom ne započinje“, ističu za Novom DSS za N1.

U Novom DSS smatraju da ne postoji ekonomsko opravdanje niti korist kada se pogledaju posledice – zagađenje i uništenje naše zemlje, naših voda, ugrožavanja zdravlja našeg naroda i „ekološke“ migracije.

„Čak i kada bi se sve ovo što je od fundamentalnog značaja ostavilo po strani, a ne može se ostaviti po strani, ekonomski efekti iskopavanja litijuma daleko su manji od onih koje bi donelo ulaganje u turizam, proizvodnju organske hrane i stimulisanje malih i srednjih preduzeća u zapadnoj Srbiji. Protivljenje eksploataciji jadarita predstavlja stav najvećeg broja naših građana, a mi, iz Nove demokratske stranke Srbije, smatramo da je volja građana svetinja“, zaključili su.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR