Srbija

Ponedeljak, 29.01.2024.

12:14

Nova tabela platnih razreda: Evo kako se sada računaju plate policajaca

Vlada Srbije nedavno je donela Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o platama policijskih službenika, koja je momentalno stupila na snagu.

Izvor: Službeni glasnik

Nova tabela platnih razreda: Evo kako se sada računaju plate policajaca
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Plate policijskih službenika u Srbiji razlikuju se u zavisnosti od pozicije na kojoj se nalaze, a razvrstavanje radnih mesta, grupa i platnih razreda u policiji vrši se na osnovu kriterijuma za vrednovanje poslova: složenost, kompetencije, stepen odgovornosti, stepen samostalnosti u radu i poslovna komunikacija.

Ispod možete videti kako izgledaju plate policijskih službenika po stepenu i razredu. Praktično, platni razredi su opisima poslova opredeljene celine koje iskazuju položaj radnog mesta u platnoj grupi.
Foto: Službeni glasnik, Screenshot

Koji su kriterijumi?

U nastavku pogledajte opise kriterijuma na osnovu kojih se definišu grupe radnih mesta, pa samim tim i iznos plata.

Složenost poslova je kriterijum kojim se izražava složenost zadataka, postupaka i metoda rada, potreban stepen kreativnosti i znanja prilikom izvršavanja zadataka, odnosno donošenja odluka, kao i u primeni i razvoju novih metoda rada.

Kompetencija je kriterijum kojim se izražava skup znanja i veština i psiholoških zahteva, koji oblikuju ponašanje zaposlenog i vode postizanju očekivanih rezultata na radnom mestu.

Stepen odgovornosti je kriterijum kojim se izražava nivo uticaja odluka na obavljanje poslova i zadataka i ostvarivanja ciljeva organizacije, kao i odgovornost za sopstveni rad, rezultate i resurse.

Stepen samostalnosti u radu je kriterijum kojim se izražava stepen autonomije u radu i odlučivanju koji se ogleda u tome koliko se posao vrši prema usmerenjima i uputstvima neposredno višeg rukovodioca, kao i u obimu nadzora potrebnom za obavljanje poslova određenog radnog mesta.

Poslovna komunikacija je kriterijum kojim se izražava stepen saradnje i kontakata određenog nivoa, vrste i učestalosti sa organima i subjektima izvan Ministarstva i organizacionim jedinicama u Ministarstvu radi postizanja cilja, odnosno izvršavanja zajedničkih poslova i zadataka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

21 h

Podeli: