Vesti

5

Rio Tinto: Vasiljević izneo netačne tvrdnje u vezi sa Projektom „Jadar“

Izvor: N1

Rio Tinto: Vasiljević izneo netačne tvrdnje u vezi sa Projektom „Jadar“

Izvor: N1

Kompanija Rio Tinto saopštila je da je međunarodni ekspert za strateško planiranje u oblasti životne sredine Dušan Vasiljević tokom gostovanja na televiziji N1 izneo nekoliko netačnih tvrdnji o upotrebi sumporne kiseline, ekonomskoj koristi i održivom rudarstvu u vezi sa Projektom "Jadar".

„Gospodin Vasiljević tvrdi da postoji potreba da se ostaci sumporne kiseline iz procesa prerade odlažu u blizini rudnika. Proces upotrebe sumporne kiseline na našem Projektu je bezbedan i striktno regulisan propisima Vlade Srbije i najboljim međunarodnim praksama. Predloženi proces omogućava rastvaranje rude bez stvaranja i emitovanja sumporne pare. Sve dodate komponente sumporne kiseline bi tokom prerade bile pretvorene u benigna jedinjenja i završne proizvode. Samim tim, sumporna kiselina ne bi se nalazila ni u jednom otpadnom ostatku koji nastaje procesom prerade rude jadarita“, naveli su iz ove komapanije.

Dodaju da su, kada je reč o ekonomskim značaju Projekta „Jadar“, bez obzira na normalne i prolazne oscilacije u ceni, uvereni da će litijum u narednih nekoliko decenija ostati pokretač zelene tranzicije i da Srbija ima potencijal da postane strateški važan snabdevač ovog metala što bi, kako navode, moglo da joj donese značajnu ekonomsku korist.

Vasiljević je ranije danas gostujući na N1 televiziji rekao da ne misli da je rudarenje neka razvojna šansa Srbije, jer je rizik od rudarenja veći nego korist, odnosno njegove negativne posledice su veće od moguće dobiti.

Kada se radi o litijumu, ističe da Srbija ni u jednoj varijanti nema koristi od njega, „čak i ako ovde počne da se vadi litijum, on se prodaje preko, a Srbija može da ima koristi samo od rudne rente, koja je prošle godine za sve rudnike bila ukupno 140 miliona evra – to za državu nije ništa, a da ne ulazimo u to koje su posledice rudarenja“.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Nemanja

Manojlovicu, kazes...sve u jedan dzak, pa da se ne zaboravi. Ni Rio Tinto, ni Kosovo nece pripasti strancima. Belosvetski propaliteti su pokazali koliko su "teski" i ne trebaju nama gledati kroz prste, jer gde ce prvo da pogledaju, tamo ce im biti sve crno,

Kosta

Niste dobrodosli morate nam platiti odstetu za pocinjene stete i pokusaj genocida bicete najureni iz Srbije i drakonski kaznjeni za korupcionaske poslove.

SloboMir

Javna rasprava minimalno 2 sata 45 dana u kontinuitetu na svim javnim servisima. Tražiyi saglasnost od BiH i Hrvatske zbo zajedničkog ekološkog interesa. Krajnji korak jr referendum. Nakon toga protjerivanje Crvene Reke iz Srbije