Stellantisovi električni automobili imaće domet od 800 km

U početku će nuditi opcije baterija kapaciteta od 85 do 118 kWh.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.01.2024.

11:38

Stellantisovi električni automobili imaće domet od 800 km
Foto: Stellantis promo

Stellantis je upravo predstavio STLA Large, novu i fleksibilnu mehaničku platformu, koja će biti osnova širokog spektra vozila za globalna tržišta srednje i više klase. Napravljena je za upotrebu u električnim vozilima, ali će se koristiti i za hibride i motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

Najpre će se primenjivati na severnoameričkom tržištu, za brendove Dodge i Jeep, a zatim će se koristiti u modelima marki Alfa Romeo, Chrysler i Maserati. U periodu od 2024. do 2026. godine biće lansirano ukupno osam modela sa ovom platformom.

STLA Large je dizajnirana sa velikom tehnološkom fleksibilnošću, tako da će predstojeći proizvodi na ovoj platformi pokrivati širok spektar vozila: putničke automobile, krosovere i SUV modele. Opcije su električne arhitekture od 400 i 800 volti.

Takođe, moduli, koji uključuju motor, konvertor i reduktor, mogu se konfigurisati sa pogonom na prednje točkove, pogonom na zadnje točkove i pogonom na sva četiri točka.

Konvertor koristi tehnologiju poluprovodnika od silicijum karbida da smanji gubitke snage. Performanse pogonskog sklopa mogu se poboljšati tokom životnog veka vozila ažuriranjem softvera.

Automobili sa STLA Large platformom će imati odlične performanse. U početku će nuditi opcije baterija sa kapacitetom od 85 do 118 kWh i ukupnim dometom od 800 km za limuzine sa većom baterijom.

Pominju se motori koji će omogućiti automobilu da ubrza od 0 do 100 km/h za samo dve sekunde. Brzo punjenje će bateriji od 800 volti dodati do 4,5 kWh kapaciteta u minutu.

Automobili sa ovom mehaničkom osnovom biće veoma funkcionalni, ističe Stellantis. Komponente platforme su upakovane tako da maksimiziraju unutrašnjost putničke kabine i prtljažni prostor.

Ključne komponente za udobnost i performanse su dizajnirane da smanje potrošnju energije i povećaju domet, kažu u kompaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

10 h

Podeli: