Petar Petković: Ako Priština ukine dinar, jasno je da je cilj etničko čišćenje 1foto FoNet Zoran Mrđa

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je u razgovoru s ambasadorom Italije u Srbiji Lukom Gorijem upozorio da će život Srba na Kosovu biti nemoguć ukoliko zvanična Priština ukine dinar kao sredstvo plaćanja i da je jasno da je cilj tog poteza zvanične Prištine etničko čišćenje.

Prema Petkovićevoj oceni, ukidanje platnog prometa sa Srbijom i dinara kao sredstvo plaćanja je jasan pokušaj da se Beograd definitivno isključi sa prostora Kosova, a srpski narod protera saopštila je Kancelarija.

„Potpuno je jasno da ova odluka prištinskog režima ima za cilj etničko čišćenje Srba sa Kosova i da se ovom odlukom na najgrublji mogući način opstruiše i dijalog i negira proces fomiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), s obzirom na to da je u potpisanima sporazumima, finansijska podrška Srbima predviđena kroz nadležnosti ZSO“, rekao je Petković.

Kada je reč o peticijama za smenu gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova, Petković je rekao da činjenica da je prikupljeno više potpisa nego što je predviđeno nedvosmisleno pokazuje volju srpskog naroda da „lažni gradonačelnici što pre napuste funkcije i podnesu ostavke, umesto svakodnevnih opstrukcija ovog procesa“.

On je dodao da Beograd ostaje opredeljen za dijalog, jer je nesuglasice na Zapadnom Balkanu moguće rešavati isključivo dogovorom i kompromisom, a svaki pokušaj nametanja rešenja kroz jednostrane akte i provokacije za posledicu neminovno ima destabilizaciju prilika na terenu i u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari