26. januar  2024. 06.07  →  23.58 | Izvor: RTS, Tanjug

BLISKOISTOČNI SUKOB: Međunarodni sud pravde naredio Izraelu da preduzme sve da spreči genocid u Pojasu Gaze

TEL AVIV -

Sukob Izraela i Hamasa – 112. dan. Međunarodni sud pravde u Hagu nije naložio prekid vatre u Pojasu Gaze, ali je doneo presudu kojom se Izraelu naređuje da preduzme sve mere u cilju sprečavanja izraelskih snaga da počine genocid u Pojasu Gaze. 

Ministarstvo zdravlja u Gazi, saopštilo je da je ukupan broj ubijenih Palestinaca od 7. oktobra 26.083. Hamas je naveo da će poštovati moguću odluku Suda o prekidu vatre dokle god ih se pridržava druga strana, dok se Izrael nada da će biti odbačena optužba da navodno čini genocid u palestinskoj enklavi.

kan, junis, gaza, borbe

Privremene mere koje je doneo Međunarodni sud pravde

Međunarodni sud pravde, postupajući po tužbi za genocid protiv Izraela, nije naložio prekid vatre u Pojasu Gaze, ali je naložio Izraelu da preduzme sve mere "u okviru svojih ovlašćenja" da spreči sva dela koja pokriva konvencija o genocidu.

Međunarodni sud pravde u Hagu doneo je šest privremenih mera:

- Izrael mora da preduzme sve mere da spreči bilo kakav akt koji bi mogao da se smatra genocidnim: ubijanje članova grupe, nanošenje telesnih povreda, uspostavljanje uslova za uništenje grupe, sprečavanje rađanja

- Izrael mora da obezbedi da njegova vojska ne počini bilo kakva genocidna dela

- Izrael mora da spreči i kazni sve javne komentare koji se mogu smatrati podsticajnim za genocid u Gazi

- Izrael mora da preduzme sve mere da se obezbedi pristup humanitarcima

- Izrael mora da spreči uništenje dokaza koji bi mogli da budu korišćeni u slučaju

- Izrael mora sudu da podnese izveštaj u roku od mesec dana od dana izdavanja naloga

Sud je takođe izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog sudbine talaca koje drži Hamas i pozvao je na njihovo hitno oslobađanje

23.55 - Sijarto: Mađarska vlada stoji uz Izrael

Mađarska vlada stoji uz Izrael i zaista želimo da vidimo da Evropa ustaje i priznaje pravo Izraela da se zaštiti, izjavio je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto u intervjuu za Džerusalem post objavljenom danas.

20.40 - Slovenija pozdravila odluku Međunarodnog suda pravde o Izraelu

Slovenija je pozdravila odluku Međunarodnog suda pravde (MSP) kojom je Izraelu naloženo da spreči akte genocida u Pojasu Gaze, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

13.45 - Hag: MSP saopštio da ne odbacuje slučaj u kome se Izrael optužuje za genocid

Međunarodni sud pravde (MSP) saopštio je danas da neće odbaciti slučaj u kome je Južna Afrika optužila Izrael za genocid nad palestinskim stanovništvom u Pojasu Gaze.

13.38 - Iraelska vojska izvela napade na mete Hezbolaha u Libanu

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su izvele napade na ciljeve Hezbolaha u južnom Libanu kao odgovor na nedavne napade na severni Izrael.

13.01 - Erdogan: Turska očekuje da će Međunarodni sud pravde presuditi da je Izrael počinio genocid u Gazi

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da očekuje da Međunarodni sud pravde (MSP) izglasa da je Izrael počinio genocidne zločine u Pojasu Gaze.

13.00 - Ujedinjene nacije: Izraelski napadi na infrastrukturu i hladno vreme u Gazi čine život nemogućim

Neselektivni izraelski napadi na infrastrukturu i hladno vreme u Pojasu Gaze doveli su do toga da je život u toj palestinskoj oblasti postao potpuno nemoguć, upozorila je danas Kancelarija UN za ljudska prava.

12.59 - Mediji: Bajden rekao Netanijahuu da SAD ne podržavaju rat koji bi trajao godinu dana

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu, tokom telefonskog razgovora prošle nedelje, da neće podržati rat u Pojasu Gaze koji bi potrajao godinu dana, javlja izraelski portal Vala.

10.32 - Više od 26.000 Palestinaca poginulo od 7. oktobra u izraelskim napadima

Najmanje 26.083 Palestinca su ubijena, a 64.487 je ranjeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas.

07.12 - Najmanje 20 Palestinaca ubijeno, 150 ranjeno u redu za hranu

Najmanje 20 Palestinaca je ubijeno, a 150 ranjeno u izraelskom napadu dok su čekali u redu za hranu u Gazi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze koje vodi Hamas.

Tagovi
Srodne vesti