Почетна > Свет
Свет

ВП: Бајден укључује директора ЦИА у преговоре између Израела и Хамаса

 Амерички председник Џо Бајден планира да пошаље директора ЦИА Вилијема Бернса у Европу где би требало да помогне у постизању договора између палестинске милитантне групе Хамас и Израела, објавио је Вашингтон пост, позивајући се на неименоване изворе.
Фото: Танјуг/AP Photo/Alex Brandon, File

Према писању листа, Бернс ће наредних дана отпутовати у Европу на разговоре са шефовима израелске и египатске обавештајне службе Дејвидом Барнеом и Абасом Камелом и премијером Катара Мохамедом бин Абдулрахманом бин Џасимом ел Танијем.

Очекује се да ће Бернсови разговори у Европи бити засновани на његовим телефонским разговорима са колегама, као и на раду високог званичника Беле куће за Блиски исток Брета Мекгурка, који је раније ове недеље одржао састанке у главном граду Катара, Дохи и у Каиру.

Египат и Катар били су кључни посредници у преговорима између Израела и Хамаса, милитантне групе чији је смртоносни прекогранични напад 7. октобра покренуо рат у Гази, након чега је израелска војска покренула офанзиву на Појас Газе у којој су страдале десетине хиљада Палестинаца.

Две земље су помогле да се успостави хуманитарна пауза у борбама током новембра када је ослобођено део талаца које Хамас држи у Гази, док су, израелске власти заузврат, пустиле Палестинце затворене у затворима у Израелу.

 

Francuski poljoprivrednici uništavaju voće pristiglo iz inostranstva

Преузмите андроид апликацију.